Sesizare la CCR pe legea prin care PSD și PNL acordă noi privilegii nomenclaturii din sistemul sanitar

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea prin care PSD și PNL acordă noi privilegii nomenclaturii din sistemul sanitar. De la măsuri benefice copiilor și adulților cu autism, PSD și PNL au ajuns, deturnând sensul legii, la menținerea în funcții de conducere a membrilor UMFistan-ului.

Multe ticăloșii am văzut în ultimii șase ani, de când sunt parlamentar, dar cea mai rea mi se pare a fi modul în care PSD și PNL se folosesc de bolnavi pentru a introduce amendamente toxice, mișelești, în favoarea clientelei de partid. Acum, PSD și PNL au amestescat lucruri bune pentru pacienții cu autism cu amendamente prin care permit unor oameni care fac parte din nomenclatura sistemului medical să fie în funcții până la 70 de ani. Este rezonabil să lași în câmpul muncii medici care au peste 65 de ani și își fac treaba foarte bine. Dar de ce în funcții cheie? De ce să avem oameni de 70 de ani care să conducă servicii județene de ambulanță, să conducă secții sau să fie directori medicali?”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Parlamentarii USR și Forța Dreptei invocă în sesizarea depusă la CCR încălcarea mai multor prevederi constituționale, începând cu încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care forma adoptată de Camera Deputaților se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Senat.

Concret, în timp ce la Senat dezbaterea s-a axat pe cadrul legal prin care să fie asigurat accesul nediscriminatoriu al pacienților cu autism la serviciile conexe actului medical, la Camera Deputaților dezbaterea s-a axat pe ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile sanitare. După cum se poate observa, amendamentele aduse de PSD și PNL la Camera Deputaților nici măcar nu au legătură cu obiectul de reglementare al propunerii legislative.

Legea votată de majoritatea PSD-PNL încalcă și principiul legalității, în condițiile în care modificările privind ocuparea funcțiilor de conducere nu a fost deloc justificate sau fundamentate.

Reamintim că, prin amendamentele aduse de PSD și PNL ordonanței privind accesul nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru copiii și adulții cu autism (OUG 150/2022), profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale vor putea ocupa până la vârsta de 70 de ani funcții de conducere în spitalele publice și în serviciile publice de ambulanță.