Iulian Bulai: PSD și PNL au pus lupul paznic la oi. Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, condus de omul lui Firea

Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități se numără printre instituțiile care ar fi trebuit să apere drepturile persoanelor internate în cămine, inclusiv căminele groazei din Ilfov. PSD și PNL au refuzat propunerea USR ca la șefia instituției să fie numită o persoană cu adevărat preocupată de viața și demnitatea celor mai năpăstuiți dintre noi, din partea societății civile, și au înșurubat, în schimb, pe omul cuplului Pandele-Firea, fost senator PSD și vicepreședinte PSD Ilfov.

În loc să le dea persoanelor vulnerabile o șansă la o viață demnă, eterna alianță – când din umbră, când pe față – PSD-PNL a preferat să păstreze un locșor cald pentru oamenii proprii, să nu deranjeze cumva vaca de muls bani a căminelor pentru bătrâni. Drepturile persoanelor internate în cămine ca cele, ale groazei din Ilfov, ar trebui apărate de instituția publică numită Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, instituție sub control parlamentar atât de eficientă încât pare că n-a auzit nimeni de ea. PSD și PNL au colaborat să blocheze numirea ca președinte al Consiliului de Monitorizare a unei persoane cu adevărat preocupate de viața și demnitatea celor mai năpăstuiți dintre noi (cum ar fi Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice)”, acuză deputatul USR Iulian Bulai.

În aprilie 2021, PSD și PNL l-au pus la șefia Consiliului de Monitorizare pe Emanuel Gabriel Botnariu, fost senator PSD, fost consilier personal al primarului Pandele din Voluntari, fost director general al Direcției de Asistență Medicală și Educațională din aceeași comună Voluntari, apoi directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București în primele luni din mandatul de primar al Gabrielei Firei.

În prezent, domnul Botnariu primește 2.000 euro pe lună de la Consiliul de Monitorizare. Locuiește, desigur, în Voluntari și, desigur, nu e treaba lui să știe ce se întâmplă în comună cu cămine care intră în sfera lui de activitate. Asta se întâmplă când pui lupul paznic la oi, iar orice funcție în stat devine o sinecură”, precizează Iulian Bulai.

În 2021, deputatul USR Iulian Bulai a propus, printr-un proiect de lege, transferarea atribuțiilor Consiliului de Monitorizare către Avocatul Poporului, care să facă pe bune ce Consiliul nu face niciodată. De pildă, să monitorizeze condițiile de viață din căminele private finanțate din bani publici.

Și de data aceasta PSD și PNL au refuzat, respingând proiectul. Drepturile persoanelor cu dizabilități și modul în care ele sunt respectate le interesau prea puțin. Conta mai mult multiplicarea instituțiilor și, implicit, a sinecurilor.

Detalii:

– postare Iulian Bulai – https://www.facebook.com/100044545384671/posts/pfbid0spsXKS99otNKCVzm6fUCxPLVj8TLgcNmX7ZRcyETtzRtGQYSD7Zg8aGR4qjLUDSsl/

– proiectul USR respins – https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19700