Proiect USR pentru transparentizarea cheltuielilor cu deplasările aleșilor și funcționarilor publici

Proiect USR pentru transparentizarea cheltuielilor cu deplasările aleșilor și funcționarilor publici

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, astfel încât autoritățile și instituţiile publice să fie obligate să comunice informațiile privind cheltuielile de cazare, masă, transport intern și extern, diurnă, cadouri, acțiuni de reprezentare și protocol, precum și sursele de finanțare utilizate pentru deplasările interne sau externe. De asemenea, obligația publicării acestor informații se va aplica și deplasărilor efectuate în interes privat dacă acestea se realizează, total sau parțial, prin intermediul unei autorități sau instituții publice.

Sper ca acest proiect de lege să fie dezbătut și să fie adoptat într-un mod constructiv și în interesul comun al societății. Cetățenii merită să știe că deciziile nu sunt influențate de conexiuni sau privilegii, ci sunt luate în interesul lor. Depunerea acestei legi reprezintă un pas semnificativ în direcția unei societăți mai echitabile și transparente”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

Transparența cheltuielilor pentru deplasările funcționarilor publici sau ai reprezentanților instituțiilor de stat este esențială pentru monitorizarea utilizării corecte și responsabile a banului public și a guvernării corecte în România.

În plus, această măsură va contribui la prevenirea și combaterea corupției, stimulând eficiența administrativă și eliminând cheltuielile nejustificate.