Stelian Ion a depus plângere penală și sesizare disciplinară pe numele judecătorului Bogdan Mateescu

Stelian Ion a depus plângere penală și sesizare disciplinară pe numele judecătorului Bogdan Mateescu

Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, a depus o plângere penală și o sesizare disciplinară la Inspecția Judiciară în legătură cu conduita judecătorului Bogdan Mateescu, în contextul în care instituțiile abilitate nu au avut nicio reacție cu privire la posibila săvârșire de către acesta a infracțiunii de dare de mită.

A trecut mai bine de o săptămână de când mass-media a prezentat convorbirea în care judecătorul Bogdan Mateescu, președinte al Tribunalului Vâlcea și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îi face o propunere financiară (un post bine remunerat chiar în instituția pe care el o conduce) unei funcționare care este denunțătoare în dosarul penal al tatălui său, primar al orașului Băile Govora.

Deși este evidentă încercarea de influențare a conduitei funcționarei venită chiar din partea președintelui Tribunalului Vâlcea, niciuna din instituțiile abilitate nu a avut vreo reacție.

Am decis să depun plângere penală și să sesizez Inspecția Judiciară pentru că este inadmisibil ca un fost președinte CSM, în prezent șef al Tribunalului Vâlcea, să fie implicat într-o asemenea afacere dubioasă, iar autoritățile statului să nu procedeze la anchetarea serioasă a cazului. Lipsa de reacție a instituțiilor abilitate nu poate decât să afecteze și mai mult încrederea oamenilor în sistemul judiciar. Cred cu tărie că un magistrat trebuie să fie mai presus de jocuri politice, de putere, ar trebui să se abțină a-și folosi funcția pentru rezolvarea unor situații personale și ar trebui să respecte cu scrupulozitate legea. Sper ca organele judiciare, Inspecția Judiciară și CSM să elucideze acest caz cu imparțialitate, cu același aplomb cu care au abordat alte spețe infinit mai puțin grave”, declară Stelian Ion.

Ceea ce a făcut judecătorul Bogdan Mateescu reprezintă abatere disciplinară (potrivit Legii 303/2022, art. 271 lit. a și m și art. 227) și poate fi încadrat la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 din Codul penal.

Bogdan Mateescu, fiul primarului PNL al orașului Băile Govora, este magistratul care în iunie 2023 a fost propunerea inițială a PNL pentru postul de ministru al Justiției.