Guvernul Ciolacu nu vrea „să strângă cureaua” prin stoparea folosirii în scop personal a mașinilor instituțiilor publice

Guvernul Ciolacu nu vrea „să strângă cureaua” prin stoparea folosirii în scop personal a mașinilor instituțiilor publice

Inițiativa legislativă USR care ar stopa folosirea de către angajați în scop personal, în afara programului de lucru sau chiar în vacanțe, a mașinilor instituțiilor publice a primit aviz negativ din partea Guvernului PSD-PNL.

Dotarea acestor mașini cu sisteme GPS pentru monitorizarea și localizarea flotei auto ar fi rezolvat problema, după cum a demonstrat Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primărița USR Elena Lasconi, unde, după instalarea de astfel de sisteme de monitorizare, consumul de carburant a scăzut cu 70%. Propunerea USR este o măsură de bun-simț, care, cu siguranță, ar ajuta la reducerea cheltuielilor statului român și ar proteja și mediul înconjurător. După cum ne-a obișnuit, însă, Marcel Ciolacu spune una și face fix pe dos. Spune că vrea să reducă cheltuielile statului, dar a dat aviz negativ în ședința de guvern acestui proiect.

Statul român cheltuie sume uriașe cu consumul de combustibil, în condițiile în care în aproape jumătate din timp mașinile instituțiilor publice sunt folosite ilegal. Doar la nivelul ministerelor, fără a se lua în calcul instituțiile din subordine, în anul 2022 s-au cheltuit 232.590.136,19 lei, în creștere față de 2021, când s-au cheltuit 170.082.763,06 lei, și față de 2020, când s-au cheltuit 155.517.752,60 lei. Îmi este tot mai clar că actuala guvernare nu vrea să oprească nici creșterea cheltuielilor statului, nici furtul din instituții. Sunt interesați doar de sinecuri, posturi pentru pilele de partid și pensii speciale, în timp ce pe românii de rând îi împovărează cu noi taxe și impozite”, spune deputatul Brian Cristian, inițiatorul proiectului legislativ.

Deputatul USR a constatat, în timpul documentării pentru scrierea inițiativei, și că statul român nu știe câte autovehicule are în total, această informație putând fi obținută doar prin cereri depuse către fiecare instituție în parte și adunarea datelor individuale. Aceasta este reforma de ochii lumii pe care PSD și PNL ne mint că o tot fac de mai bine de 30 de ani.