Senatorii PSD și PNL nu vor ca românii să beneficieze de RCA la prețuri corecte

Senatorii PSD și PNL nu vor ca românii să beneficieze de RCA la prețuri corecte

Senatorii PSD-PNL și UDMR au respins, marți, o inițiativă legislativă USR care ar fi permis șoferilor români să cumpere asigurări RCA la prețuri corecte. Inițiativa prevedea încheierea unor contracte transparente între asigurătorii care suportă despăgubirile și service-urile auto.

Astfel, conform inițiativei, persoana prejudiciată ar fi putut alege fie încasarea despăgubirii în avans, în baza evaluării asigurătorului cu respectarea prevederilor legale privind stabilirea și cuantificarea despăgubirilor, fie să se adreseze unui service auto dintre cele cu care asigurătorul a încheiat un contract de colaborare.

Claudiu Năsui, inițiatorul legii: ”RCA-ul în România este scump și va fi din ce în ce mai scump. Asta se întâmplă pentru că șmecherii care umflă costurile reparațiilor pe RCA vor continua nestingherit. PSD-PNL au respins proiectul USR care ar fi permis un control al costurilor astfel încât să nu mai fie umflate prețul daunelor. Până la urmă, asigurătorii nu vin cu bani de acasă. Doar transferă costul daunelor mai departe în prețul RCA. Banii dați pe prime trebuie să acopere banii dați pe daune. Principalii beneficiari ai sistemului sunt firmele șmecherilor PSD-PNL.”

Prima RCA încasată de asigurători este menită să acopere daunele pe care le vor suporta. Cu cât aceste daune sunt mai mari, cu atât prima RCA va trebui să fie mai mare. De aceea, pentru a ieftini în mod organic prețul plătit pentru RCA, trebuie înlăturate reglementările care îl scumpesc în mod artificial: practica service-urilor auto de a „suprataxa” serviciile prestate şi decontate în baza asigurărilor RCA și, respectiv, sistemul de subvenționare a clienților cu risc ridicat și costuri ridicate de către clienții cu risc scăzut şi costuri reduse.

Inițiativa legislativă a lui Claudiu Năsui a fost respinsă cu 89 voturi PENTRU (raportul de RESPINGERE), 15 senatori au votat ÎMPOTRIVA (raportului de RESPINGERE) și 3 s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa va merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.