Inițiativa legislativă USR care-i recompensa pe șoferii responsabili prin menținerea bonificației și a reducerii de pret la asigurarea RCA timp de 3 ani de la încheierea ultimei polițe a fost respinsă de către senatorii PSD și PNL.
Luând cuvântul în plenul Senatului pentru a-și susține proiectul, senatorul USR Cristi Berea și-a exprimat stupoarea că, în timp ce România înregistrează cel mai mare număr de accidente rutiere din Uniunea Europeană, autoritățile nu fac nimic concret pentru a-i recompensa pe șoferii disciplinați în trafic și a-i încuraja să conducă prudent responsabil.
Votul senatorilor PSD și PNL contravine rațiunii pentru care s-a introdus sistemul bonus-malus, și anume de a recompensa financiar pe șoferii atenți și nu faptul că o mașină a fost sau nu a fost implicată într-un accident.
Cristi Berea, inițiatorul legii: ”Este absurd să nu prelungești bonificația și acordarea reducerii la polița de asigurare când șoferul este disciplinat, atent și precaut și nu mașina doar pentru ca legislația este interpretabilă. Clasa bonus malus este un drept câștigat în timp, fiind un șofer disciplinat, și nu ar trebui să depindă de faptul că ai o mașină înmatriculată pe numele tău, sau mai multe. Cei mai mulți dintre români, atunci când decid să-și schimbe mașina, nu au banii necesari de la început și trebuie să-și vândă mai întâi mașina pe care o au. Parlamentarii care au votat împotriva legii ar trebui să se gândească la faptul că cei mai mulți români muncesc cinstit, respectă legea și pentru ei orice bănuț contează”.
Sistemul bonus-malus reprezintă un mecanism prin care șoferii disciplinați primesc o reducere de preț pentru asigurarea RCA, dar, în practică, bonificația este anulată în momentul în care șoferul își schimbă autovehiculul.
Inițiativa a fost respinsă cu votul senatorilor PSD, PNL 70 de senatori votând PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 27 senatori au votat ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 8 s-au abținut.
Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.