Cristian Ghinea: Austeritatea premierului Marcel Ciolacu nu se aplică şi serviciilor secrete

Cristian Ghinea: Austeritatea premierului Marcel Ciolacu nu se aplică şi serviciilor secrete

Deși premierul Marcel Ciolacu se laudă cu tăieri de posturi și cu reducerea costurilor, risipa banilor publici va continua, transmite Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, care atrage atenția că prevederile legii pe care premierul PSD și-a asumat răspunderea nu se aplică și serviciilor secrete.

„S-a terminat șmecheria, ipocrizia, dezmățul, declara premierul Ciolacu eroic ieri de la tribuna Parlamentului. Eroismul lui se termină însă la servicii. Austeritatea lui Ciolacu nu se aplică şi serviciilor secrete!”, spune Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea atrage de asemenea atenția că în prevederile noii legi există în continuare multe portițe pentru risipirea banilor publici, chiar și în perioada de 6 luni în care se aplică. E nevoie doar de un memorandum aprobat de Guvern sau de autoritățile locale care să arate că cheltuielile sunt „temeinic justificate”.

„Austeritatea durează 6 luni. Sau și mai puțin de 6 luni, pentru că peste tot în lege scrie că prin memorandumuri se pot aproba de toate: și posturi noi și mașini mai multe și carburant suplimentar și necomasarea/desființarea unor instituții și câte și mai câte. Evident că trebuie «justificare temeinică»”, a mai declarat Cristian Ghinea.

Reducerile de posturi vacante din legea pe care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea nu se aplică în cazul personalului militar și civil, a funcționarilor publici și a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul de apărare, ordine publică și siguranţă națională.

În același timp, limita de 500 de lei pe telefonul achiziționat și cea de 35 de lei pentru abonament lunar de telefonie nu se aplică în cazul instituţiilor de apărare, ordine publică și securitate naţională care desfășoară activităţi operative, activităţi în domeniul afacerilor externe, ca și serviciilor de salvare și situaţii de urgență.