Reforma malpraxisului medical. Soluțiile au fost propuse de USR și se află în Parlament

Reforma malpraxisului medical. Soluțiile au fost propuse de USR și se află în Parlament

USR îi solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să susțină în Parlament propunerile de reformă în domeniul malpraxisului medical, dacă tot declară că sprijină o lege a malpraxisului prin care să fie încurajată activitatea medicală și să fie respectată independența medicilor. USR a depus trei proiecte de lege prin care, pe de o parte, pacienții să poată primi despăgubiri mai ușor, iar pe de alta, medicii să beneficieze de un grad real de protecție.

Sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică. Îl invit pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ca în calitatea de deputat, dar și de doctor, să participe la dezbaterile parlamentare asupra celor trei legi de reformă a malpraxisului medical deja înregistrate în Parlament. În loc să fie inițiate alte proiecte de la zero, este mult mai ușor să construim în Parlament, pe baza cadrului deja propus și prin consens politic cât mai larg, o nouă reglementare a malpraxisului medical. Respectul față de pacienți și doctori trebuie să primeze și pentru Guvern și parlamentarii puterii”, declară deputata USR Oana Murariu, co-inițiatoare a proiectelor USR privind malpraxisul medical.

În februarie 2023, deputații USR Oana Murariu, Diana Stoica și Adrian Wiener au depus un proiect de lege prin care și daunele morale să fie acoperite, cel puțin în parte, de polițele de asigurare încheiate de medici în mod obligatoriu, astfel încât aceștia să nu se mai simtă descurajați în a practica anumite intervenții medicale din cauza posibilelor reclamații. Proiectul a fost adoptat de Senat în luna mai și în prezent se află la comisiile Camererei Deputaților.

Un al doilea proiect USR pe tema malpraxisului medical, inițiat de deputata Oana Murariu, vizează desființarea comisiilor de malpraxis de pe lângă Direcțiile de Sănătătate Publică județene, comisii care, în cei peste 16 ani de la înființarea lor, și-au dovedit inutilitatea prin îngreunarea sau chiar blocarea procedurilor.

Nu în ultimul rând, în luna iunie, USR a depus, la inițiativa deputaților Oana Murariu și Adrian Wiener, un proiect de lege prin care pacienții să primească mai rapid despăgubiri. Practic, este vorba despre schimbarea completă a abordării în procesele de malpraxis: pacientul care se consideră prejudiciat va chema în instanță direct spitalul și asiguratorul acestuia. În cazul unei decizii definitive de malpraxis, conducerea spitalului și asiguratorul său se vor îndrepta împotriva asiguratorilor medicilor care au greșit, iar dacă asigurarea nu este îndestulătoare, și asupra medicilor pentru diferență.