Cătălin Drulă: PSD și PNL cresc taxele ca să plătească pensii speciale de aproape 13 miliarde de lei pe an. Totul pentru clientela de partid, nimic pentru oameni

Cătălin Drulă: PSD și PNL cresc taxele ca să plătească pensii speciale de aproape 13 miliarde de lei pe an. Totul pentru clientela de partid, nimic pentru oameni

USR nu a girat prin vot legea prin care PSD și PNL păstrează pensiile speciale și peste 40 de ani de acum încolo. La fel ca la prima încercare de a trece prin Parlament legea privind pensiile speciale, coaliția patronată de Klaus Iohannis a făcut tot posibilul pentru a salva aceste privilegii și a respins orice propunere USR de eliminare a beneficiilor nemeritate.

S-a consumat astăzi încă un moment rușinos pentru acest Parlament și pentru democrația românească post-decembristă: legea salvării pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din societate. Dacă te afli printre privilegiați, ai bătrânețile îndestulate și asigurate. Dacă nu, cum este cazul pentru 95% dintre români, ghinion, cum a spus președintele Iohannis. PSD și PNL vor să crească taxele ca să plătească pensiile speciale care se apropie de 13 miliarde de lei pe an. Totul pentru clientela de partid, nimic pentru oameni”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Prin forma votată astăzi, majoritatea controlată de PSD nu doar că nu respectă jalonul din PNRR și pune în pericol 1,4 miliarde de euro din bani europeni care ar trebui să ajungă în România, dar nici măcar nu încearcă să corecteze marea nedreptate numită „pensii speciale”.

După ce va intra în vigoare legea PSD-PNL, vom avea în continuare peste 200.000 de pensionari speciali în România, iar personaje precum Nicolae Ciucă sau Marian Enache, președintele CCR, vor rămâne în continuare cu pensii lunare de 18.000 sau chiar 25.000 de lei. În plus, și peste 40 de ani vor fi categorii de angajați care se vor pensiona mai repede decât ceilalți și li se va calcula pensia preferențial.

Votul de astăzi pentru salvarea pensiilor speciale este un scuipat în fața fiecărui pensionar obișnuit din România și în fața fiecărui copil care, atunci când va face 40 de ani, va trăi într-o Românie în care vor exista încă pensii speciale și pensionari speciali. Anul viitor, în 2024, sunt patru rânduri de alegeri. Cei care nu vor să avem pensii speciale în România, trebuie să meargă la vot și să nu mai voteze PSD și PNL, dar nici AUR sau UDMR”, precizează deputatul USR Cristian Seidler.

Pentru a plăti toate pensiile speciale, PSD și PNL cresc taxele cetățenilor și antreprenorilor. Unele taxe au crescut de la 1 ianuarie 2023, acum, pentru a doua oară în acest an, după ce au făcut un buget greșit și au explodat cheltuielile statului, PSD și PNL vor să crească, iar, taxele. Bineînțeles, fără a face vreo reducere semnificativă a cheltuielilor, inclusiv a celor cu specialii.