Ministerul Justiției, obligat de instanță să prezinte adevărul despre Legile Educației

Ministerul Justiției, obligat de instanță să prezinte adevărul despre Legile Educației

Senatorul USR Ștefan Pălărie a câștigat în primă instanță procesul împotriva Ministerului Justiției, care a refuzat să facă public punctul său de vedere pe Legile Educației.

Este vorba despre un document fundamental în dezbaterea publică a noilor legi ale Educației, care a fost ascuns inclusiv față de Parlament, astfel încât parlamentarii nu au avut acces la informații de specialitate în timpul dezbaterilor.

Inițiativa senatorului USR a venit în contextul în care partidele de la putere, Guvernul și în special ministrul Educației, Ligia Deca, s-au grăbit să treacă prin Parlament, în luna mai, fără consultări reale, două proiecte de legi ale Educației prost scrise și prost fundamentate.

Ștefan Pălărie: „După ce am câștigat în primă instanță și am ajuns și la recurs, Ministerul Justiției a trimis, săptămâna trecută, niște documente incomplete din care se poate vedea, totuși, dezastrul care a stat în spatele construcției acestor legi. Chiar și dintr-un material incomplet, vedem că Ministerul Justiției a avut zeci și zeci de critici pe fond și pe formă pe care, însă, Ministerul Educației a ales să le ignore. S-a mers cu tancul înainte, doar ca să fie bifate niște legi, ca să îi fie dată satisfacție președintelui Iohannis. E ridicol, dar au păstrat inclusiv greșeli gramaticale și de exprimare, incoerențe de text care nu au fost corectate din goana după puncte în presă. Este pur și simplu scandalos și trist să vezi cum au fost ignorate opiniile specialiștilor din propriul Guvern”.

Ministerul Justiției s-a opus permanent să prezinte public acest punct de vedere revelator, inclusiv la proces, aducând obiecții că un asemenea document nu este destinat publicului. Judecătorul a infirmat însă acest lucru.

Procesul a fost deschis la mijlocul lunii aprilie 2023, iar decizia în prima instanță a fost dată în luna septembrie.