Proiect USR pentru ca elevii să aibă acces gratuit la muzee, concerte și spectacole

Proiect USR pentru ca elevii să aibă acces gratuit la muzee, concerte și spectacole

Elevii vor beneficia de acces gratuit la muzee, concerte și spectacole, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice, potrivit unui proiect inițiat de deputatul USR Filip Havârneanu.

„Într-o societate tot mai amenințată de lipsa unor modele, muzeele și alte medii culturale de învățare informală trebuie să fie accesibile gratuit elevilor și să le ofere posibilitatea de «a se împrieteni» cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, știință, artă și alte oportunități educaționale, fără a exista o condiționare financiară. În vremurile actuale, în care generația tânără și copiii sunt prizonierii dependenței de internet sau de jocuri online, muzeele și instituțiile culturale au obligația să își lărgească misiunea și să caute soluții pentru ca ceea ce au ele de oferit să devină o preocupare proaspătă, atractivă, constantă în viața fiecărui elev”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Proiectul USR modifică Legea învățământului preuniversitar (198/2023) în sensul stabilirii accesului gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.

Totodată, proiectul prevede să beneficieze de gratuitate și elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român.

Accesul gratuit pentru elevi reprezintă, practic, o investiție în viitorul lor educațional, dar și o șansă acordată societății românești, aflată pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de cultură. 60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme. În plus, majoritatea bibliotecilor școlare sau de cartier, baza de plecare a alfabetizării culturale, s-au închis după Revoluție.