Silviu Dehelean: Dovada că Justiția a fost acaparată de pacea și liniștea indusă de Predoiu

În ultimul an și jumătate, noua Secție specială, inventată de Cătălin Predoiu prin noile legi ale Justiției, a trimis în judecată doi magistrați și a clasat 4.748 de dosare. Cifrele dovedesc că noua SIIJ, la fel ca și vechea SIIJ, există cu un singur rol: să țină sub control magistrații, sub amenințarea dosarului.

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a trimis întrebări către ministrul Justiției, Alina Gorghiu, cu privire la situația magistraților trimiși în judecată sau condamnați, iar datele primite le-a comparat cu cele obținute în 2017 de la ex-ministrul Tudorel Toader.

Cifrele vorbesc de la sine:

– Fosta SIIJ a avut pe rol 9.358 de dosare, din care doar 7 dosare au fost trimise în instanţă pentru perioada octombrie 2018-decembrie 2021.

– Urmașa SIIJ, înființată de Predoiu, a preluat la înființare 7.754 de dosare, iar în perioada martie 2022-31 august 2023, a înregistrat 2.054 de cauze noi. În total, 9.808 cauze, din care au fost soluționate 4.750 de dosare, două cu trimitere în judecată, restul de 4.748 lei prin clasare.

Ce ne spune acest lucru? Că SIIJ, creată de Tudorel Toader, și reîncarnarea SIIJ, decisă de Cătălin Predoiu, au un singur rol: să țină sub control magistrații sub amenințarea dosarului. Ești cuminte, îți clasez dosarul, nu ești cuminte îl țin deschis până îți bagi mințile în cap. Avem dovada că justiția a fost acaparată de pacea și liniștea indusă de Predoiu”, declară Silviu Dehelean.

Deputatul USR acuză și că miniștrii PNL ai Justiției au continuat procesul început sub Liviu Dragnea, având drept scop deresponsabilizarea totală a magistraților față de actul de justiție și controlul lor politic total.

Așa s-a ajuns la cazuri precum cel al judecătoarei de la Tribunalul Suceava, care dezvăluia traficanților de droguri din oraș informații despre anchetele DIICOT, inclusiv despre percheziții. Sau la cel al judecătoarei de la Tribunalul București care nu poate justifica o avere de peste 6 milioane de euro. Procurorii și judecătorii pot primi mită, pot fi aliați cu infractorii, un singur lucru nu au voie să facă: să-și facă datoria de procurori și judecători în dosarele unor politicieni sau clienți politici. Aici ne-a adus pacea lui Iohannis! De aceea a trebuit remaniat Stelian Ion, ministrul USR al Justiției”, precizează Silviu Dehelean.

Spre comparație cu cifrele privind SIIJ și urmașa sa, tot în trei ani – între 2015 și 2017 -, 22 de magistrați au fost eliberați din funcție ca urmare a unor condamnări penale definitive. Totodată, în perioada 2014-2017, au fost trimiși în judecată, de către DNA, 76 de magistrați.