USR, reacție la proiectul MApN: Extinderea serviciilor secrete este dăunătoare pentru România

USR, reacție la proiectul MApN: Extinderea serviciilor secrete este dăunătoare pentru România

USR critică înființarea unui nou serviciu secret, la propunerea Ministerului Apărării. În condițiile în care nu există limite și un control civil real asupra serviciilor secrete, orice proiect de extindere este dăunător pentru modernizarea României.

”Interferența serviciilor secrete în viața publică a devenit o problemă sistemică în țara noastră. Am relatat cu dovezi că SRI se apucase să facă PNRR-ul României și nu a existat nicio reacție oficială. Este o problemă pentru modernizarea României – nici o țară nu s-a dezvoltat fără să rezolve problema limitării serviciilor secrete. Acum avem o concurență între ele, care să se întindă mai mult în instituții și în afaceri. Armata vrea și ea. Este oribil și este opusul a ceea ce ar trebui să se întâmple. Soluția USR este interdicția legală pentru orice serviciu secret de a opera în presă, în politică, în instituții și în afaceri”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR susține că toți agenții serviciilor secrete trebuie scoși din presă, afaceri și instituții. În prezent, legea de organizare a SRI prevede doar că personalul nu poate face parte din partide și nu se poate implica politic, dar nu există nicio mențiune despre alte domenii, ceea ce a dus la interferența masivă a serviciilor secrete.