Inițiativă legislativă USR pentru creșterea siguranței în școli, spitale și azile și stoparea agresorilor sexuali

Inițiativă legislativă USR pentru creșterea siguranței în școli, spitale și azile și stoparea agresorilor sexuali

Senatorul USR Ștefan Pălărie a depus o inițiativă legislativă menită să crească gradul de siguranță al copiilor în școli, dar și a altor persoane vulnerabile aflate în spitale sau azile. Astfel, poliția va anunța școlile, spitalele sau angajatorii din sistemul de asistență socială dacă vreunul dintre lucrătorii sau voluntarii din aceste instituții figurează în Registrul național al celor care au comis infracțiuni sexuale. Poliția va face verificări, lucru care nu este în lege azi, iar pentru persoanele găsite în această situație, în domeniile nominalizate, raporturile de muncă sau orice alt contract vor înceta de drept.

Inițiativa legislativă urmărește protejarea persoanelor vulnerabile în fața celor care figurează în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale în condițiile în care Legea 118/2019 nu este eficientă.

Ștefan Pălărie: „Când e vorba de copii, bolnavi sau persoane vulnerabile, trebuie să știm cine are grijă de ei. Persoanele condamnate cu infracțiuni sexuale, spun specialiștii, au un risc de recidivă extrem de ridicat. Or, tocmai de aceea, noi, cu toții, avem o obligație morală să protejăm exact persoanele vulnerabile de prezența acestor infractori sexuali dovediți și condamnați, fie că vorbim de copiii din învățământ, de pacienții din sistemul sanitar sau de persoanele vârstnice sau cu dizabilități din sistemul de asistență socială. La intrarea în vigoare a noii legi, în termen de șase luni, atât persoanele condamnate, cât și instituțiile de control au obligația de a anunța angajatorii din cele trei domenii menționate dacă lucrători sau voluntari figurează în registrul agresorilor sexuali.”

Astfel, Poliția va verifica dacă o persoană din Registru lucrează cu contract de muncă sau ca voluntar cu instituții din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și cu orice entitate a cărei activitate presupune un contact direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Cei înscriși în Registru vor trebui să ofere Poliției datele de identificare ale persoanei fizice sau juridice cu care au încheiat raporturi de muncă sau contracte de voluntariat, iar persoanele condamnate pentru infracțiuni sexuale nu se vor mai putea angaja în niciunul din aceste domenii. De asemenea, refuzul de a prezenta certificatul de integritate comportamentală în aceste domenii nu va permite deschiderea unui nou contract de muncă.

Conform datelor solicitate de la MAI, există 65.298 de persoane înscrise în Registru, unele cu mai multe fapte comise, la 27 octombrie 2023, iar în fruntea listei de infracțiuni se află:
-infracțiunea de viol – 35.211 persoane.
-infracțiunea de proxenetism – 11.912 persoane.
-infracțiunea de act sexual cu un minor – 7.897 de persoane.
-infracțiunea de trafic de persoane – 7.024 de persoane.
-infracțiunea de agresiune sexuală – 4.916 persoane.
-infracțiunea de trafic de minori – 2.130 de persoane.
-infracțiunea de pornografie infantilă – 2.025 de persoane.