USR cere Ministerului Culturii avizele pentru restaurarea Bojdeucii lui Creangă

USR cere Ministerului Culturii avizele pentru restaurarea Bojdeucii lui Creangă

Deputatul USR Iulian Bulai a trimis o solicitare către Ministerul Culturii pentru a primi documentația de avizare și punctul de vedere al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași în cazul restaurării Bojdeucii lui Creangă și a vedea cum a fost justificată emiterea unui punct de vedere favorabil în acest caz.

Deputatul USR a trimis de asemenea o solicitare către Direcția Județeană de Cultură Iași, în care cere prezența directorului acestei instituții, Bobi Apăvăloaei, în Parlament, pentru a explica în Comisia de cultură a Camerei Deputaților cum a fost avizată această restaurare defectuoasă.

„Casa părintească a lui Ion Creangă e monument istoric. Statul are obligația de a proteja patrimoniul tocmai împotriva ideilor trăsnite ale unora și altora. Sunt zeci de oameni care depun munți de documente și așteaptă cu lunile un aviz ca să-și văruiască fațada și să-și instaleze o centrală termică într-o clădire-monument – și sunt sigur că nu li s-ar permite să facă genul de termopanizare de la Bojdeucă. Cred că e cazul să aflăm cum s-a ajuns ca o direcție județeană de cultură și o comisie zonală a monumentelor să aprobe încălzirea prin pardoseală, gresia și restul minunilor «moderne» operate de dl Alexe la Iași”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

Mutilarea Bojdeucii lui Creangă are toate datele unei fraude, atrage atenția senatorul USR Marius Bodea, care consideră că e nevoie de o anchetă care să stabilească clar cum au fost obținute avizele în acest caz.

„Dacă recepția finală a fost deja realizată, dacă proiectul arhitectural a fost aprobat și execuția este fidelă (monstruozitatea de azi), atunci totul are datele unei fraude. A fost fraudată istoria și a fost tratată în bătaie de joc orice regulă de patrimoniu. Avem nevoie urgentă de o anchetă care să stabilească circuitul de avizare în vederea reabilitării bojdeucii lui Ion Creangă. Avem o Comisie Națională a Monumentelor Istorice care trebuie să se pronunțe. Solicit experților în patrimoniu, Ordinului Arhitecților, să facă un pas în față și să își exprime punctul de vedere. Ministerul Culturii are o responsabilitate directă și el, prin Direcția Județeană pentru Cultură Iași, fără avizele căreia lucrările nu puteau demara”, a declarat senatorul USR Marius Bodea.