USR cere ministrului Energiei să ia măsuri pentru ca România să nu mai aibă cele mai mari prețuri din UE la energie și gaze

USR cere ministrului Energiei să ia măsuri pentru ca România să nu mai aibă cele mai mari prețuri din UE la energie și gaze

Deputata USR Cristina Prună îl acuză pe ministrul Energiei că recunoaște nonșalant că România are printre cele mai mari prețuri din UE la energie și gaze, dar nu face nimic ca să schimbe situația.

România a ajuns în topul țărilor cu prețuri mari la energie și gaze din cauza schemei de plafonare introdus de Guvernul PSD-PNL. Ministrul Sebastian Burduja recunoaște că sunt unii care profită de pe urma plafoanelor stabilite de stat, dar pare că alege să închidă ochii, continuând fix aceeași bătaie de joc pe care a inventat-o predecesorul său, Virgil Popescu.

„Avem o adevărată «schemă» de plafonare/compensare a prețurilor până în 2025 care ne costă miliarde de lei. Mai exact, statul a asigurat până acum furnizorilor de electricitate venituri certe de 22,4 miliarde de lei! Ce înseamnă această compensare? Practic, Guvernul a fixat din pix, acum un an, prețurile la care furnizorii vând energia și gazele naturale. Problema e că Guvernul a garantat furnizorilor printre cele mai mari prețuri din Europa, așa cum constată clar Eurostat! Asta, deși prețurile la energie și gaze au scăzut peste tot în Europa și de trei ori în cazul electricității”, explică deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

USR îi cere ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să ia măsuri urgente pentru a stimula producția de energie și gaze și să renunțe la schema păguboasă de plafonare. Renunțarea la schemă se poate realiza treptat până când România va ajunge din nou la o piață concurențială și la prețuri corecte, nu prețuri stabilite din pix de PSD și PNL.