Parlamentarii USR vor depune amendamente la bugetul pe 2024 pentru combaterea fenomenului consumului de droguri

Parlamentarii USR vor depune amendamente la bugetul pe 2024 pentru combaterea fenomenului consumului de droguri

În contextul creșterii consumului de droguri în România și al faptului că tinerii sunt categoria cea mai vulnerabilă, parlamentarii USR Oana Murariu și Ștefan Pălărie vor depune, când va ajunge în Parlament proiectul bugetului de stat pe 2024, amendamente pentru combaterea, prin prevenție, a fenomenului consumului de droguri.

Parlamentarii USR vor depune, concret, amendamente pentru finanțarea majorării schemelor de personal din Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și pentru Serviciile de probațiune, dar și pentru finanțarea de cursuri de pregătire profesională continuă pentru cadrele didactice, în vederea combaterii în școli a fenomenului consumului de droguri.

Necesitatea ca bugetul pe 2024 să cuprindă fonduri pentru aceste măsuri s-a conturat în urma dezbaterii „Învinge drogurile prin Educație. Prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor”, organizată la Cluj-Napoca de deputata USR Oana Murariu, președinte al USR Cluj.

Fie că vorbim de subdimensionarea autorităților cu resposabilități în domeniu, de neaplicarea legilor în vigoare sau de absența unui cadru de pregătire a profesorilor în problematica drogurilor, în mod cert e nevoie de o schimbare de atitudine a decidenților și crearea prin educație a unei culturi anti-drog în rândul elevilor. Mulțumesc participanților la eveniment și vom întreprinde măsuri concrete în urma dezbaterii”, declară deputata Oana Murariu.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, ai Serviciului de Probațiune Cluj, ai DGASPC Cluj, magistrați și avocați, medici psihiatri, psihologi, directori de școli, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, elevi și studenți, parlamentari, consilieri locali și județeni.

Evenimentul a fost unul extrem de reușit, au fost voci mature și propuneri pertinente, au fost lămurite sincope și goluri fie din zona legislativă, fie din zona de aplicare a legii. Cluj Napoca rămâne un etalon de seriozitate și reușită, la fel cum tema siguranței școlare rămâne pentru mine, ca senator responsabil de educație, un domeniu cheie pentru viitorul României”, precizează senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învățământ.

Consumul de droguri a crescut puternic în ultimii ani în România, tinerii find categoria cea mai vulnerabilă. Conform ultimelor date oficiale ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), în anul 2021 aproape 17% dintre tinerii cu vârste între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, 10% consumaseră în ultimul an și aproape 7% chiar în ultima lună, procente aflate în continuă și vizibilă creștere în ultimii doi ani.

În seria eforturilor USR Cluj de combatere a consumului de droguri și de sprijinire a celor afectați de acest flagel se numără și inițiativa Adrianei Cristian, consilier local USR Cluj-Napoca, pentru construirea primului centru modern de tratare a adicțiilor din întreg județul Cluj. În primăvara anului 2024 urmează să aibă loc dezbaterile publice pentru finalizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) necesar și cetățenii vor fi invitați să se implice și să își spună opinia.