USR cere Biroului Permanent al Senatului să urgenteze votul pe eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali

USR cere Biroului Permanent al Senatului să urgenteze votul pe eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali

Grupul USR din Senat a cerut astăzi Biroului Permanent al Senatului să solicite Comisiei juridice și celei de administrație publică urgentarea emiterii raportului asupra propunerii legislative USR privind abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Cererea USR a fost respinsă, prin abținerea reprezentanților PSD, PNL și AUR.

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizează că există pericolul ca de la 1 ianuarie 2024 mii de foști primari, viceprimari și președinți de consilii județene să încaseze pensii speciale de peste 600 de milioane de lei în fiecare an.

Radu Mihail: „Biroul Permanent trebuie să ceară comisiilor raportoare să-și facă datoria și să vină repede cu un raport. De asemenea, am solicitat ca, urgent, mâine, să avem pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului, această inițiativă legislativă foarte importantă, dar răspunsul de la PSD, PNL și AUR a fost foarte clar: nu vor să pună pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale ale primarilor! PSD, PNL și AUR nu sunt de acord cu ceea ce românii spun de atâta timp, că nu mai vor inechitate în sistemul de pensii. Vom reveni în fiecare săptămână până la sfârșitul anului, ca să ne asigurăm că scăpăm de acest pericol, acela de a avea încă un rând de pensii speciale.”

PSD a modificat Codul administrativ prin OUG în 2019, dar până astăzi articolul legat de pensiile speciale ale primarilor și baronilor locali a fost prorogat la presiunea USR.

În 2021, USR a depus o inițiativă legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar aceasta este ținută la sertar în două comisii din Senat controlate de PSD și PNL.

USR a propus eliminarea articolului legat de pensiile speciale de fiecare dată când a ajuns în Comisia de administrație un proiect de modificare a Codului administrativ, dar PSD şi PNL au respins sistematic propunerea.