USR îi cere prim-ministrului PSD să respecte legea în elaborarea bugetului pe 2024

USR îi cere prim-ministrului PSD să respecte legea în elaborarea bugetului pe 2024

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, îi cere prim-ministrului Marcel Ciolacu să respecte legea în procesul de elaborare și de adoptare a bugetului de stat pentru anul 2024.

Conform legii, până pe 15 august, Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuia să trimită în Parlament o nouă strategie fiscal-bugetară pe termen mediu, dar legea a fost ignorată de PSD și PNL (articolul 26 din Legea 69/2010).

Anca Dragu: „Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu este importantă pentru că ordonatorii de credite includ cheltuieli în bugetele lor pe baza obiectivelor înscrise în strategie. Prin urmare, fără strategie fiscal-bugetară nu văd ce buget propun ordonatorii în decembrie, ce buget agreează Ministerul Finanțelor, Guvernul și ce votează Parlamentul! Premierul Marcel Ciolacu va trebui să semneze o declarație ce atestă că Legea bugetului este în conformitate cu strategia fiscal-bugetară, dar strategia este inexistentă!”

De asemenea, Anca Dragu, fost ministrul al Finanțelor, amintește că înainte de Legea Bugetului pentru 2024, în Parlament trebuie să ajungă și Legea Plafoanelor, cea care stabilește limite maxime pentru diferite tipuri de cheltuieli.

Din păcate, de când a preluat PSD guvernarea, bugetul de stat s-a transformat din lege în tocmeală, în condițiile în care în ultimele luni din 2023 statul român nu a cheltuit conform legii bugetului de stat, ci cum a vrut Marcel Ciolacu, cel care a alocat discreționar banii din Fondul de rezervă al Guvernului nu pentru cheltuieli neprevăzute, cauzate de unele situații excepționale, ci pentru cheltuieli curente.

USR îi cere premierul PSD să respecte legile statului și să oprească risipa din bani publici pentru a avea un buget corect și onest în 2024.