USR avertizează că, dacă bugetul trece în forma propusă de Guvernul PSD-PNL, gaura bugetară va ajunge anul viitor la 130 de miliarde de lei și fiecare român va trebui să plătească 7.000 de lei pentru că așa vrea Marcel Ciolacu.
Parlamentarii USR au depus aproximativ 400 de amendamente la bugetul pentru 2024, care vizează principalele domenii de dezvoltare: educație, sănătate, infrastructură și transporturi.
Cele mai importante amendamente USR vizează realocarea banilor de la pensiile speciale pentru a acoperi deficitul de la bugetul de pensii. Coaliția PSD-PNL s-a lăudat că mărește pensiile de două ori anul viitor, dar nu a alocat suficienți bani în buget.
„Proiectul de buget arată că PSD și PNL sunt coaliția vorbelor, nu a faptelor. Au zis că măresc pensiile, n-au pus bani în buget. Lipsesc aproximativ 15 miliarde de lei. Au zis că măresc salariile la profesori și fac Educația prioritară, dar au greșit alocarea bugetară și nu ajung banii nici de salarii, nici de investiții importante. Au zis că alocă bani pentru investiții, iar bugetul pentru Autostrada A8, centura Clujului este zero. O mare minciună și zero priorități. Ăsta e bugetul lor pe 2024”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.
În domeniul infrastructurii, USR a depus amendamente în care alocă bani pentru autostrăzile Moldovei A7 și A8, care au fost grav subfinanțate de Sorin Grindeanu, pentru finalizarea Autostrăzii de centură București A0 Sud și finalizarea drumului expres Craiova – Pitești, dar și pentru alte proiecte care trebuie să se termine în 2024 și nu primesc suficienți bani: drumul expres Brăila-Galați, centurile Timișoara, Craiova, Zalău.
Amendamentele USR în domeniul Sănătății vizează suplimentarea bugetului pentru Programele Naționale de Sănătate, care este absolut necesară, bugetarea adecvată a medicinei de familie, finanțarea centrelor regionale de transfuzii.
În domeniul Educației, USR a depus amendamente pentru o alocare de 15% din buget, așa cum prevăd Legile Educației, precum și fonduri pentru Masa Caldă în școli pentru 1 milion de copii și finanțarea Programului „Școala după școală” pentru aproximativ 100.000 de elevi. USR mai propune crearea unui sistem-pilot de evaluare în școlile din România după model PISA, pentru a obișnui elevii și profesorii pentru acest tip de evaluare și cerințe moderne.