Siguranța în școli. Proiect USR pentru ca părinții să știe în ce condiții învață copilul lor

Școlile vor fi obligate să facă publice, pe site-ul propriu, autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare, dacă ele există, precum și Regulamentul de ordine interioară, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulți parlamentari USR. În acest fel, toți părinții vor putea ști în ce condiții învață copilul lor, cât de protejați sunt elevii și profesorii.

„Primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoașterea faptului că ea există. Legea învățământului preuniversitar ascunde problemele grave de infrastructură și securitate ale școlilor din România. Impresia generală este că sunt aspecte neimportante de care mai nimeni nu e interesat și tocmai această aparentă nepăsare devine un factor care întreține pericolul și îl lasă să se amplifice. Dacă această lege va ajunge la promulgare, imaginea școlii românești se va impune ca aceea a unei instituții preocupate cu adevărat de siguranță”, declară deputatul USR Andrei Miftode, co-inițiator al proiectului de lege.

Pe legislația actuală, obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare revine primăriei în cazul unităților de învățământ de stat. În cazul unităților particulare sau confesionale, obligația legală revine acestora. Totuși, mii de școli funcționează fără să aibă ambele autorizații și fără ca beneficiarii actului de educație să știe acest lucru.

Proiectul USR propune modificarea Legii învățământului preuniversitar în sensul introducerii obligației ca unitățile școlare să afișeze pe site-urile proprii cele două autorizații. Dacă acestea nu există, școlile vor fi obligate să aducă acest fapt la cunoștința publicului.

„Obținerea autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare pentru unitățile de învățământ preuniversitar cade corect în sarcina autorităților locale. Dar școlile continuă să funcționeze și fără ele, iar părinții nu știu în ce situație se află școala copilului lor. Este un gest de minim respect față de oameni publicarea acestor autorizații, dacă ele există sau, dimpotrivă, menționarea faptului că școala e într-o situație mai dificilă, dacă nu îndeplinește anumite standarde”, precizează senatorul USR Irineu Darău, co-inițiator al proiectului.

Tot pe site-ul școlii va trebui publicat, potrivit proiectului USR, Regulamentul de ordine interioară, iar la intrarea în unitatea de învățământ va trebui afișat vizibil Regulamentul de acces pentru persoane din afara școlii.