O nouă dovadă a ipocriziei și cinismului PSD-PNL: au refuzat să dezbată eliminarea taxei pe boală

O nouă dovadă a ipocriziei și cinismului PSD-PNL: au refuzat să dezbată eliminarea taxei pe boală

În timp ce, în fața microfoanelor, susțin că trebuie să fie eliminată nou-introdusa taxă de 10% pe concediile medicale, ba chiar spun că depun propriile amendamente în acest sens, reprezentanții PNL au cerut, astăzi, la momentul votului, amânarea dezbaterii pe propunerea USR de desființare a taxei pe boală.

Comisiile pentru muncă și pentru buget ale Senatului trebuiau să dezbată, astăzi, „ordonanța trenuleț” prin care Guvernul PSD-PNL a introdus noi taxe și impozite pentru români, inclusiv taxa pe boală de 10%. USR a depus amendamente de eliminare, ca o continuare a demersurilor de desființare a acestei taxe aberante și neconstituționale, dar reprezentanții PNL au cerut – și, apoi, au votat cot la cot cu cei ai PSD – amânarea dezbaterii pentru o dată nestabilită.

Astăzi, aveam șansa să dăm un vot prin care să îi ajutăm pe zecile de mii de angajați și angajate care, după ce au intrat în concediu medical, s-au trezit cu veniturile scăzute, ca urmare a taxei pe boală promovate de ministrul PNL de Finanțe, Marcel Boloș. După ce, de dimineață, au ieșit cu declarații despre cât de urgent este să fie reparată greșeala, după-amiază senatorii PNL au cerut amânare, sub pretextul că chiar ministrul lor nu are punct de vedere pe amendamente. De fapt, PNL și PSD trag de timp să mai ia 10% de la 4.000 de mame angajate care au născut anul acesta, de la cele 9.000 de femei cu sarcini cu risc, de la cei 5.000 de părinți ai căror copii suferă de cancer și au nevoie să fie însoțiți, respectiv de la zecile de mii de angajați care au contribuit ani de zile la asigurarea din care li se ia forțat acum”, declară deputata USR Oana Țoiu.

La începutul actualei sesiuni parlamentare, grupul USR a depus proiect de lege pentru eliminarea taxei pe boală, după ce, la mijlocul lunii ianuarie 2024, am solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii românilor aflați în concediu medical.

De altfel, USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra absurdității suprataxării introduse de ministrul Marcel Boloș.