USR: În România nu se pune problema stagiului obligatoriu în armată! Problema reală este înzestrarea armatei

USR: În România nu se pune problema stagiului obligatoriu în armată! Problema reală este înzestrarea armatei

Parlamentarii USR, membri în Comisiile de apărare ale Camerei Deputaților și Senatului, au participat, astăzi, la discuțiile de la Ministerul Apărării Naționale. Cele mai importante teme discutate au fost pregătirea populației în caz de război și înzestrarea armatei.

Chiar dacă România nu este amenințată direct, atâta timp cât avem un război la graniță, trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate. Pe Legea 446, de care s-a tot vorbit în ultimele zile, este clar că propunerea este de un stagiu militar voluntar. Să fie foarte clar: nu vorbește nimeni de stagiu militar obligatoriu, ci doar de un stagiu militar pe bază de voluntariat. Propunerea Ministerului Apărării Naționale este să dureze 4 luni, timp în care tinerii între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, să se poată pregăti, dacă își doresc acest lucru, ca să fie în stare să utilizeze o armă și așa mai departe. Propunerea este ca aceștia să primească o sumă de bani chiar în timpul stagiului militar”, declară deputatul USR Nicu Fălcoi.

Proiectul de modificare a Legii privind pregătirea populației pentru apărare (nr. 446/2006), întocmit de Ministerul Apărării Naționale, se află în circuitul avizării interministeriale, după care trebuie să fie aprobat în ședință de Guvern.

Asemenea altor proiecte prioritare pentru domeniul Apărării, și acest proiect este în întârziere.

Sunt întârzieri foarte mari, deși, dacă discutăm despre Legea apărării și Statutul cadrelor militare, sunt puncte esențiale în ceea ce înseamnă stabilitatea și modernizarea armatei, reforma acestui întreg sistem. Cât despre înzestrarea Armatei, aceasta se face pe măsura bugetului care i se alocă. Și nu vorbim despre sumele acelea declarate la aprobarea bugetului național, ci pur și simplu de câți bani rămân în vistieria Ministerului. În 2023, de exemplu, i s-a acordat 2,5% din PIB, pentru ca, în septembrie, să se ia 20% din buget la Fondul de rezervă al Guvernului”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu.

O armată puternică înseamnă o armată modernă, nu o armată mai mare. Avem nevoie de profesioniști și de echipamente moderne. USR consideră vital ca bugetul MApN (2,5% din PIB în 2024) să fie cheltuit pentru înzestrare, modernizare și solde corespunzătoare. Dar, în realitate nu se întâmplă. Marcel Ciolacu a luat anul trecut 7,2 miliarde de lei de la Armată ca să-și alimenteze Fondul de Rezervă. Cele 7,2 miliarde luate de Ciolacu asigurau, spre exemplu, tot contractul pe 4 ani al fabricării corvetelor.