USR: 3 săptămâni – 0 concluzii de la Corpul de control trimis de ministrul Barbu să „verifice” aplicarea legii dedicate lui Paul Stănescu

USR: 3 săptămâni – 0 concluzii de la Corpul de control trimis de ministrul Barbu să „verifice” aplicarea legii dedicate lui Paul Stănescu

Diana Buzoianu, deputată USR și vicepreședinta Comisiei de mediu din Camera Deputaților, îi solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să prezinte concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control pe care susținea, acum trei săptămâni, că îl trimite să verifice cum este aplicată legea care a transformat Delta în pajiste și stuful în furaj, dată cu dedicație de PSD și PNL pentru baronul Paul Stănescu.

După ce a dat această lege cu dedicație, în calitate de parlamentar, Barbu a devenit ministru al Agriculturii. Din această postură, a spus că trimite Corpul de control să verifice cum se vor da subvenții europene în valoare de milioane de euro pentru prietenul său, baronul PSD Paul Stănescu. Florin Barbu a trimis Corpul de control fix în zilele în care APIA București blocase alocarea subvențiilor. Se ridică întrebarea: Corpul de control al ministrului a fost trimis acolo, în realitate, pentru a pune presiune pe APIA București care a îndrăznit să blocheze alocarea a nu mai puțin de 5 milioane de euro din subvenții europene pentru Paul Stănescu? Dacă nu e așa, de ce nu am văzut până acum nicio concluzie a acestui control?”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Legea prin care PSD și PNL s-au înțeles să îi facă un cadou de milioane de euro, din subvenții europene, baronului Paul Stănescu a fost trecută în 2023, pe repede-înainte, de Florin Barbu, la acea vreme președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Nu aceeași promptitudine se observă când este vorba de verificările Corpului de control, dacă ne uităm că, la trei săptămâni de la demarare, nu a fost publicat niciun raport, nu s-a făcut nicio declarație legată de analiza desfășurată.

Solicit ministrului Barbu să facă publice concluziile Corpului de control, care trebuie să verifice modalitatea în care este aplicată și interpretată legea în cazul subvențiilor pentru stuful din Deltă. Totodată îi încurajez pe deputații coaliției PSD-PNL să voteze proiectul USR de lege ce anulează modificările date cu dedicație pentru clanul Stănescu”, afirmă senatorul USR Narcis Mircescu.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR Diana Buzoianu, Narcis Mircescu, Sebastian Cernic și Eugen Terente, prin care se dorește abrogarea legii date cu dedicație pentru Paul Stănescu, a trecut tacit la Senat. Parlamentarii PSD și PNL nu au dorit să își asume un vot pe proiectul de lege, să nu se vadă dacă își protejează baronii locali. Mai mult decât atât, la Camera Deputaților, PSD și PNL vor să îngroape proiectul în sertare. Săptămâna aceasta au refuzat cererea USR de a dezbate și vota în regim de urgență acest proiect de lege.