USR: Concediile medicale false trebuie oprite prin controale, nu prin taxare. Altfel, hoții numai hoți văd în jur

USR: Concediile medicale false trebuie oprite prin controale, nu prin taxare. Altfel, hoții numai hoți văd în jur

După rețeta deja binecunoscută, Marcel Ciolacu pozează, astăzi, în premierul care va rezolva problema suprataxării concediilor medicale, ca și cum nu tot el ar fi creat-o. Cu un cinism egalat doar de ipocrizie, prim-ministrul României nu avansează, însă, termen concret de rezolvare și nici nu spune că va elimina taxa de 10%, ci vorbește despre „foaie de parcurs” și despre „descurajarea abuzului de concedii medicale nejustificate”.

Știți ce nu fraudează nimeni niciodată în ciuda a ce spun relaxați guvernanții? Chimioterapia propriului copil, de exemplu. Nimeni nu a scăpat de lăcomia PSD-PNL, nici măcar părinții copiilor cu cancer, gravidele cu sarcini cu risc, cei care au făcut stop cardiac, angajații care erau spitalizați după o operație. Toți au fost taxați cu 10% în plus de Guvernul Ciolacu pentru că «se exagerează, domnule, cu medicalele». Hoții numai hoți văd în jur. Concediile medicale false trebuie oprite prin controale, nu prin taxare”, declară Oana Țoiu, deputata USR care a avertizat, încă din decembrie 2023, că românii în concediu medical vor primi mai puțini bani de la 1 ianuarie 2024.

O dovadă în plus că actualul Guvern este interesat doar să taie din banii cetățenilor, nu și de soluții pentru problema eventualelor fraude cu concedii medicale, reiese din cifrele Casele Naționale de Asigurări de Sănătate. În primul trimestru din 2023, CNAS a făcut doar 36 de controale, verificând oricum doar hârtii, nu și cum au fost acordate respectivele concedii.

Cât timp se face premierul PSD că rezolvă problema pe care chiar el și Guvernul PSD-PNL au creat-o, sunt 25.000 de părinți care au avut copilul bolnav în luna ianuarie și au avut nevoie de o zi sau mai multe zile de concediu medical pentru îngrijirea lui. Mai știm că avem 5.000 de copii bolnavi de cancer în România și că este esențial ca aceștia să aibă părinții lângă ei, fără ca statul să-i „pedepsească” cu tăierea veniturilor lunare. Nu în ultimul rând, de la introducerea taxei pe boală de către PSD și PNL, 4.000 de mame, care de abia au născut, și-au văzut veniturile diminuate.

USR va continua să utilizeze toate instrumentele politice pentru a repara nedreptatea făcută de PSD și PNL celor care, după ce au muncit ani de zile, fix când s-au îmbolnăvit și aveau nevoie de sprijinul pentru care au plătit asigurare, află că acest venit le-a fost micșorat pe ascuns.

La mijlocul lunii ianuarie, am cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională „ordonanța trenuleț” în care a fost inclusă noua taxă. Cum nu am primit vreun răspuns de la Renate Weber, Avocatul PSD-PNL, la începutul actualei sesiuni parlamentare, am depus proiect de lege pentru eliminarea taxei pe boală. Iar când „ordonanța trenuleț” a intrat în dezbaterea Senatului, am depus amendamente și am cerut desființarea de urgență. Atât PNL, care se lăuda că vine cu propriile amendamente, cât și PSD-ul lui Marcel Ciolacu au votat pentru amânarea dezbaterii.

Pentru Ciolacu și Ciucă, banii mamelor care de abia au născut și ai părinților care au copii bolnavi de cancer nu reprezintă subiect de interes. Ei sunt mult prea preocupați de împărțirea ciolanului pe următorii 10 ani.