USR: PSD-PNL amână, din nou, eliminarea taxei pe boală ca sa mai ia bani de la bolnavii din România

USR: PSD-PNL amână, din nou, eliminarea taxei pe boală ca sa mai ia bani de la bolnavii din România

USR critică decizia PSD-PNL de amânare până în 12 martie a votului în Camera Deputaților pentru eliminarea taxei pe boală și cere desființarea de urgență a acestei taxe.

Noua amânare demonstrează că PSD și PNL doar se prefac că vor să desființeze taxa pe boală și trag de timp ca să încaseze încă 20 de milioane de euro în lunile februarie și martie din această taxă aberantă.

Practic, in fiecare zi care trece fără ca Parlamentul să elimine taxa introdusă de Marcel Boloș, ministrul PNL al Finanțelor, bolnavii din România sunt taxați cu 500.000 de euro. În ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu a strâns deja 10 milioane de euro din această taxă.

„Taxa pe boală e profitabilă pentru Guvernul Ciolacu și nedreaptă pentru români, de aceea am depus o lege și amendamente de eliminare a ei, însă PSD și PNL trag de timp ca să mai încaseze încă 20 milioane de euro de la angajații bolnavi, în februarie și martie. Noi am cerut vot urgent săptămâna asta. PSD-PNL vorbesc în continuare de fraudă, deși au controlat doar 0,002% din concediile medicale și nu au dat deloc sancțiuni”, a declarat deputata USR Oana Țoiu.

Doar prin desființarea rapidă a taxei pe boală poate fi eliminată nedreptatea făcută de Guvernul PSD-PNL celor care, ani de zile, au plătit contribuții la sănătate și sunt nevoiți acum să plătească o taxă de 10% atunci când se îmbolnăvesc.

„Când PSD și PNL ajung să taie din banii oamenilor de concedii medicale e clar că e ceva putred la guvernare. Și nu, nu putem accepta să impoziteze doar anumite boli, taxa pe boală trebuie eliminată pentru toate bolile”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

La începutul actualei sesiuni parlamentare, USR a depus un proiect de lege pentru eliminarea taxei pe boală, după ce, la mijlocul lunii ianuarie 2024, a solicitat Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța de urgență prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii românilor aflați în concediu medical.

USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra absurdității suprataxării introduse de ministrul PNL Marcel Boloș.