România nu va reduce fumatul în rândul minorilor cât timp premierul PSD-PNL laudă industria tutunului

România nu va reduce fumatul în rândul minorilor cât timp premierul PSD-PNL laudă industria tutunului

USR avertizează că legea nou-adoptată pentru interzicerea vânzării de țigări electronice minorilor nu va avea efectele dorite, cât timp PSD și PNL continuă să promoveze industria tutunului de la cel mai înalt nivel.

În septembrie 2023, premierul PSD-PNL Marcel Ciolacu a mers să laude investițiile făcute de industria tutunului la o fabrică din Otopeni. În iunie 2023, senatoarea Nicoleta Pauliuc a adus în Parlament 50 de copii de la un liceu din Nehoiu, județul Buzău, ca să îi învețe că politicile de vapat sunt mai sănătoase ca tutunul clasic.

„Acesta este un festival al ipocriziei și al cinismului PSD-PNL. Nu există ipocrizie mai mare decât să susții interzicerea comercializării țigaretelor electronice către copiii sub 18 ani, după ce au băgat în mall-uri dispozitive de vapat. Nu verifică nimeni buletinul tinerilor care cumpără astfel de produse. Cheia este să interzicem reclama la tutun, dar cum să facem asta când Marcel Ciolacu merge și laudă industria tutunului din poziția de premier? Cum să facem asta când o senatoare PNL aduce copii în Parlament să îi învețe, cu industria tutunului la masă, că vapatul este bun. Ipocrizie ca asta nu există în Europa, nu există nicăieri în lume”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

30% dintre adolescenții din România fumează, mult peste media europeană, iar dacă luăm în considerare și țigările electronice, proporția acestora ajunge la 40%. Românii – și în special tinerii – au fost păcăliți prin reclame „cool” că țigările care nu ard sunt bune pentru ei.

Adevărata soluție pentru a reduce fenomenul fumatului în rândul minorilor din România este interzicerea reclamelor la toate produsele de tutun, inclusiv dispozitivele de vapat. USR a depus din iunie 2023 o inițiativă legislativă care interzice reclamele la toate produsele din tutun, inclusiv la produsele noi din tutun încălzit, dar aceasta este blocată în Parlament de PSD și PNL, pentru care contează mai mult miliardele de euro din industria tutunului decât oprirea expunerii copiilor la produsele acestei industrii nocive.

Link proiect USR – https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=706&an=2023