USR: Anul trecut, România nu a încasat niciun euro din PNRR. Guvernul PSD-PNL pune în pericol investiții esențiale

USR: Anul trecut, România nu a încasat niciun euro din PNRR. Guvernul PSD-PNL pune în pericol investiții esențiale

Anul trecut, România nu a încasat niciun euro din PNRR. Din cele 15 miliarde de euro pe care am fi putut să le încasăm până astăzi, am obținut doar 9,4 miliarde, iar Guvernul a cheltuit efectiv puțin peste 1 miliard.

Întârzierea cu care Guvernul PSD-PNL îndeplinește jaloanele din PNRR pune în pericol fluxul de fonduri europene care ar trebui să alimenteze investițiile esențiale pentru modernizarea României: 11.400 de școli, 25 de spitale și 25 de unități de terapie intensivă neonatală.

„Din cinci cereri de plată pe care România le putea depune până în prezent din PNRR, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, Guvernul PSD-PNL nu a depus decât trei și nu a încasat banii decât pentru două. Cererea de plată numărul 3, ultima depusă, are și ea probleme, la fel ca precedentele, pentru că jaloanele nu au fost îndeplinite conform angajamentelor asumate”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Din Cererea de plată numărul 3, oficialii de la Bruxelles au obiecții în special față de numirile făcute la conducerea companiilor din energie și la agenția care urmează să monitorizeze companiile de stat. De asemenea, Comisia este nemulțumită de faptul că Guvernul PSD-PNL continuă să încerce să fenteze PNRR și să scoată o serie de companii și agenții aflate în subordinea sa de sub prevederile legislației privind companiile de stat. Jalonul din PNRR prevede că aceste instituții, fără excepție, vor funcționa cu respectarea principiilor guvernanței corporative.

„Atunci când USR a conceput PNRR, a introdus un criteriu clar: reforma instituțiilor statului și numirea profesioniștilor la conducere. Este o reformă obligatorie pe care PSD-PNL refuză să o implementeze. Vor ca RA-APPS să fie în continuare exceptată de la regulile de transparență. Este instituția care îi pregătește palatul lui Klaus Iohannis după terminarea mandatului. O renovare de 9 milioane de euro, un contract secretizat, dispreț față de români și față de banii publici”, declară președintele USR, Cătălin Drulă. 

USR avertizează că de anul acesta se încheie etapa de reforme din PNRR și România va trebui să raporteze îndeplinirea investițiilor, pe care va fi foarte greu să le realizeze dacă nu asigură fluxul de bani. Există contracte semnate de peste 15 miliarde de euro, dar România a încasat doar 9,4 miliarde până acum.

Pentru anul 2024, principalele investiții care ar trebui finanțate și finalizate prin PNRR sunt:

•          3.600 de școli dotate cu laboratoare informatice și smart labs

•          1.218 microbuze electrice achiziționate și folosite pentru transportul elevilor din localitățile izolate

•          2.500 de unități de învățământ dotate cu echipamente digitale

•          4.300 de școli dotate cu noi resurse tehnologice pentru laboratoarele informatice

•          75.000 de săli de clasă echipate cu mobilier

•          10.000 de laboratoare de știință și cabinete școlare echipate cu mobilier

•          90 de servicii complementare create pentru grupurile defavorizate

•          1.000 de unități de învățământ primesc granturi pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior

•          50% din lucrările pe transport feroviar și rutier sunt finalizate

•          25 de spitale publice beneficiază de echipamente și materiale care contribuie la reducerea riscului de infecții nosocomiale

•          30 de unități de asistență medicală ambulatorie vor fi modernizate.

FOTO iStock