Buzoianu: „Aberant: pentru a dovedi infracțiunea de arderi ilegale, nu se ia în calcul calitatea aerului”

Buzoianu: „Aberant: pentru a dovedi infracțiunea de arderi ilegale, nu se ia în calcul calitatea aerului”

Deputata USR Diana Buzoianu a depus un proiect legislativ privind clarificarea condițiilor pentru existența infracțiunilor privind gestionarea deșeurilor, printre care și arderile ilegale.

În 2023, a trecut o lege care lega de existența acestor infracțiuni condiția să existe un prejudiciu. Printre criteriile care se pot lua, conform modificărilor trecute de PSD și PNL, pentru a se stabili dacă suntem în fața unei infracțiuni sau nu, se numără și criteriul dacă a fost modificată calitatea apei, a solului sau a subsolului. Poate observați că lipsește calitatea aerului.

„Astăzi, pentru infracțiunea de arderi ilegale de deșeuri nu poți lua în calcul la stabilirea infracțiunii dacă se modifică și calitatea aerului. Nu este o greșeală. Am depus amendament să fie adăugată și calitatea aerului, amendament care a fost respins de PSD și PNL. Astăzi, dacă autoritățile vor să demonstreze un prejudiciu pentru ARDERI ILEGALE, pot lua în calcul modificarea calității apei, a solului sau a subsolului. Nu și a aerului. Aberant. Poate așa înțelegem ce mafie e în spatele acestor băieți care ne otrăvesc în fiecare zi arzând mobilă, cauciucuri, cabluri și multe altele”, declară Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei de mediu de la Camera Deputaților.

Între timp, autoritățile care se ocupă de sancționarea acestor infracțiuni tac mâlc.

Deputata USR Diana Buzoianu a trimis la finalul anului trecut o interpelare prin care a cerut informații de la Ministerul Justiției și de la Parchetul de pe lângă ICCJ prin care întreba clar câte dosare au fost deschise cu privire la infracțiunea de arderi ilegale. Ministerul Justiției a răspuns că nu are aceste informații și că va întreba Parchetul de pe lângă ICCJ. Parchetul de pe lângă ICCJ a răspuns că nici el nu are aceste informații. Câteva zile mai târziu, Parchetul de pe lângă ICCJ a revenit cu un tabel în care erau menționate zero dosare. Zero dosare în ultimii ani. Doar că în capul tabelului era trecută altă infracțiune, nu infracțiunea de arderi ilegale. Așadar, am revenit cu o interpelare pentru a clarifica dacă acel tabel din care reieșea că în ultimii ani au fost trimise în judecată zero dosare se referea chiar la infracțiunea de arderi ilegale.

„Până se decid autoritățile dacă în 2024 au date despre ce dosare au gestionat sau nu, până se decide PSD sau PNL dacă arderile ilegale pot fi stabilite nu pe baza calității solului sau a apei, ci pe baza calității aerului, noi toți murim prematur din cauza mafiei gunoaielor acoperite de legislație. 24.000 de români mor prematur anual din cauza poluării aerului – una dintre cauze fiind chiar infracțiunile de mediu. Ce e aberant e că autoritățile de control nu au spus nimic în tot acest timp!”, declară Diana Buzoianu, deputată USR.