RA-APPS refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul privind vila lui Iohannis

RA-APPS refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul privind vila lui Iohannis

RA-APPS refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul renovării vilei din Aviatorilor 86, despre care anchetele de presă au arătat că e pregătită pentru președintele Klaus Iohannis. Refuzul instituției de a permite accesul la dosar, transmis în scris, nu conține niciun argument legal. Situație aberantă, din moment ce parlamentarii au certificate ORNISS și, prin lege, pot consulta documente clasificate.

În baza Legii 182/2002, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a depus o solicitare de acces la dosarul secretizat de la RA-APPS în data de 6 martie și a primit un răspuns semnat de directorul Marius Grăjdan care susține că instituția „nu are competența de a stabili dacă solicitarea respectă principiul necesității de a cunoaște”.

Deputatul USR a anunțat că a făcut o revenire către directorul RA-APPS și, de asemenea, a trimis o solicitare de clarificări și către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a primi lămuriri referitoare la accesul deputaților la informații clasificate și dacă șeful RA-APPS, Marius Grăjdan, comite un abuz în serviciu prin ținerea dosarului la sertar.

„Nu domnul Grăjdan decide cine are acces la dosar, ci legea este foarte clară. Intenția mea este ca toată lumea să știe pentru cine este pregătit acel imobil și pentru ce se bagă șapte milioane de euro într-un imobil civil despre care toată lumea spune că este pregătit pentru retragerea lui Iohannis. Mi se pare absolut imoral, absolut mișelesc ce încearcă ei să facă. Știm că Iohannis are acest comportament de faraon prin care a dictat că își dorește pentru el o casă mare, privilegiată, după încetarea mandatului. Acest lucru într-o țară democratică nu este normal”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Liderul deputaților USR a anunțat că va da în judecată RA-APPS dacă nu primește acces la dosar. 

„Insist ca România să rămână pe acest drum corect al democrației. Nu suntem dictatură și instituțiile statului trebuie să răspundă, prin intermediul parlamentarilor și prin intermediul presei, în fața cetățenilor. Dacă nu-mi vor răspunde și nu-mi vor da acces la acest dosar, îi voi da în judecată”, a conchis Moșteanu.