USR: Ligia Deca pregătește tunuri imobiliare în loc să se ocupe de Educație

USR: Ligia Deca pregătește tunuri imobiliare în loc să se ocupe de Educație

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învățământ din Senat, argumentează că unele modificări propuse recent la Legile Educației vor da liber la tunuri imobiliare de sute de milioane de euro, similare cu tunul imobiliar de la Romexpo în folosul CCIR și susținut deschis de PNL.

Ștefan Pălărie susține că în noua Ordonanță de Urgență pregătită de Ministerul Educației, Ligia Deca include în Legile Educației o componentă a dreptului de proprietate privată în rândul drepturilor subiective pe care universitățile le vor putea avea asupra domeniului public, ceea ce va permite unor universități să construiască ce își doresc, fără restricții, pe terenuri pe care nu le au în proprietate.

„Câteodată, un cuvânt valorează sute de milioane de euro! Doar prin includerea în articolul 152 aliniatul (5) a dreptului de superficie printre drepturile subiective ale instituțiilor de învățământ superior asupra bunurilor din domeniul public al statului, Ligia Deca deschide larg poarta unor afaceri imobiliare de sute de milioane de euro din care singurul care pierde este statul român. Doamna Ligia Deca a rezolvat toate problemele educației, acum a trecut la tunuri imobiliare, probabil!”, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie.

Conform modificărilor cuprinse în OUG propusă de ministrul Educației, instituțiile de învățământ superior pot solicita acordarea dreptului de superficie pe terenurile aflate în domeniul public al statului român/al unității administrativ teritoriale, în scopul implementării de proiecte de infrastructură cu finanțare din fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii ale acestora. Dreptul de superficie este stabilit doar pe bază de convenție, pe o durată de 99 ani, în condiții financiare aprobate de Guvern, la inițiativa Ministerului Educației și la propunerea instituției de învățământ superior.

„Ligia Deca patronează astfel cea mai mare revoluție din învățământul superior românesc: baronii universităților ies din campusurile lor și devin latifundiari și samsari imobiliari pe orice bucată atractivă din domeniul public al statului”, conchide senatorul USR Ștefan Pălărie.