USR: Guvernul cedează și elimină taxa pe boală, dar doar pe jumătate

Presiunea USR și a societății civile a funcționat. Premierul Ciolacu a anunțat după patru luni că, astăzi, Guvernul elimină taxa pe boală pentru mame și pacienții cu cancer. USR consideră că taxa pe boală trebuie eliminată complet, nu doar parțial.

„A fost nevoie de 100 de zile de refuzuri. De ce au refuzat timp de 100 de zile să accepte că un părinte care își însoțește copilului la chimioterapie nu fraudează nimic? Au blocat în Parlament soluția noastră, depusă din prima zi, doar ca să ia 500.000 de euro pe zi. De ce au luat de la 20.000 de mame care au născut în 2024 din banii de concediu medical, afectându-le de acum timp de doi ani indemnizația de creștere a copilului? Ne bucurăm, dar avem și o uriașă îngrijorare. Faptul că au pitit ordonanța de urgență și că nu este în transparență înseamnă că se feresc de ceva, poate de bolnavii pe care îi uită sau poate vor încerca un truc de campanie cu un OUG neconstituțional”, spune deputata USR Oana Țoiu.

USR avertizează că anunțul de astăzi al premierului cu privire la taxa pe boală este doar o acțiune de imagine a lui Marcel Ciolacu pentru a se preface că rezolvă o problemă pe care tot guvernul condus de el a creat-o.

„Taxa pe boală trebuie scoasă cu totul, nu doar parțial. Scoasă pentru toți părinții cu copii bolnavi, indiferent de diagnosticul acestora, pentru toți bolnavii, pentru că 10% mai puțin nu descurajează cu nimic pe cel ce își ia concediu medical degeaba, dar îi afectează fix pe cei care trebuie să cumpere medicamente”, explică Oana Țoiu.

De la intrarea în vigoare a taxei pe boală, Guvernul Ciolacu a încasat peste 30 de milioane de euro și va mai încasa și în luna aprilie câte 500.000 de euro pe zi până când noua ordonanță de urgență va intra în vigoare.

Cronologie recentă:

2 aprilie – În Senat, PSD și PNL au votat împotriva inițiativei legislative USR care prevede eliminarea taxei pe boală. În paralel, la Camera Deputaților, liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu, a mai cerut încă o dată punerea legii de aprobare a ordonanței pe ordinea de zi a Plenului, pentru dezbatere și vot final, cerere care a fost respinsă.

25 martie – În Comisia de muncă din Senat, PSD și PNL au votat împotriva inițiativei USR care elimină taxa pe boală. În paralel, la Camera Deputaților, deputatul USR Claudiu Năsui a cerut în Comisia de Buget discutarea ordonanței care include taxa pe boală, cererea fiind respinsă.

19 martie – USR cere prin deputatul USR Victor Ilie dezbaterea ordonanței cu taxa pe boală în Comisia de buget, care trebuie să dea raportul final înainte de vot.

11 martie – Deputata USR Oana Țoiu cere în Comisia de muncă dezbaterea ordonanței cu taxa pe boală pentru a elimina taxa înainte de luna aprilie.

USR a atras atenția public din decembrie 2023 că există această taxă și a cerut scoaterea ei.

VIDEO cu toate aceste momente: https://www.youtube.com/watch?v=ogR4-s9imIk