Ciolacu refuză să spună dacă RMGC vrea prelungirea licenței de exploatare la Roșia Montană

Ciolacu refuză să spună dacă RMGC vrea prelungirea licenței de exploatare la Roșia Montană

Guvernul condus de Marcel Ciolacu refuză să spună dacă compania minieră Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a cerut prelungirea licenței de exploatare în România și dacă această solicitare a fost sau nu acceptată.

La începutul lunii martie, deputatul USR de Cluj Radu Molnar a întrebat guvernul PSD-PNL dacă societatea RMGC a solicitat prelungirea licenței de exploatare la Roșia Montană. După o lună de zile de la transmiterea întrebării, Marcel Ciolacu nu a dat niciun răspuns.

“Întrebarea pe care i-am adresat-o lui Marcel Ciolacu e clară, ne privește pe fiecare dintre noi și tăcerea lui Ciolacu e total nejustificată. După ce a manipulat zile în șir opinia publică din România, după ce a încercat să ne sperie că pierdem procesul cu Roșia Montană și din pricina asta vom avea probleme economice mari, Marcel Ciolacu n-a mai venit cu niciun fel de explicații. Ca premier în funcție, are obligația să ne spună ce se întâmplă cu Roșia Montană după încheierea litigiului internațional. Dacă era atât de preocupat de subiect, de ce nu clarifică ce planuri are pentru zonă și pentru oamenii de acolo, precum și relația statului român cu RMGC?! Marcel Ciolacu este doar un oportunist politic, care a ajuns într-o funcție ce-l depășește și are senzația că ne păcălește pe toți”, afirmă deputatul USR Radu Molnar.

Potrivit informațiilor disponibile în spațiul public, licența de exploatare a minereurilor eliberată pentru compania RMGC expiră pe data de 20 iunie 2024. Conform legii, solicitarea prelungirilor licențelor de exploatare/explorare se face cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei licenței.

În pofida manipulărilor PSD din spațiul public, includerea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO nu blochează o exploatare cu tehnologii corecte a resurselor din zonă, UNESCO doar asigură o protecţie şi un prestigiu unei zone unice în lume. Galerii romane ca cele de la Roșia Montantă nu mai există nicăieri în lume, de aceea este un monument care trebuie protejat.

Întrebarea deputatului USR Radu Molnar – https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=75189&idl=1