Guvernul se ascunde de opoziție, PSD și PNL refuză să le transmită miniștrilor invitațiile la Ora Guvernului de la Senat

Guvernul se ascunde de opoziție, PSD și PNL refuză să le transmită miniștrilor invitațiile la Ora Guvernului de la Senat

PSD și PNL calcă în picioare regulile democratice și blochează chemarea în Senat, la Ora Guvernului, a ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, și a ministrului Educației, Ligia Deca, în urma solicitărilor depuse de USR săptămâna trecută.

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut explicații pentru refuzul reprezentanților PSD și PNL de a vota transmiterea invitațiilor la Ora Guvernului, însă nu a primit niciun răspuns.

„Am întrebat dacă zilele nu sunt potrivite, dar mi s-a spus că sunt rezonabile, sunt bune. Am întrebat dacă e vreo problemă cu temele propuse, iar mi s-a spus că sunt valide și, cu toate acestea, reprezentanții arcului guvernamental au votat să nu trimită cererile. Adevărul este că le e frică să vină în Parlament să le explice românilor de ce cresc prețurile, de ce crește inflația, de ce Guvernul se împrumută cu sume astronomice. La fel ca vechiului PCR, și actualului PCR – Partidul Comasat Român – îi repugnă sistemul democratic, în care aleșii și Guvernul trebuie să le dea socoteală celor care i-au ales”, spune senatorul Radu Mihail.

USR l-a chemat la Ora Guvernului pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a da explicații cu privire la creșterea masivă a deficitului bugetar, a nivelului inflației și creșterea prețurilor, care afectează puterea de cumpărare a cetățenilor, precum și creșterea datoriei publice și nivelul foarte ridicat al costurilor de finanțare a României de pe piețele financiare.
Ministrul Educației, Ligia Deca, ar fi trebuit să răspundă la întrebări privind modificările aduse Legilor Educației printr-o serie de trei ordonanțe de urgență, la mai puțin de nouă luni de la intrarea lor în vigoare.

Tot azi, Biroul Permanent al Senatului a luat act de informarea privind neparticiparea lui Marcel Ciolacu la Ora Prim-ministrului, care fusese invitat de USR pentru ședința de azi a Plenului Senatului.

Radu Mihail: „Vedem o sfidare și o încălcare flagrantă a regulamentului Senatului și, mai grav, un afront adus întregului mecanism democratic, în care Guvernul răspunde în fața Parlamentului și a românilor. Ciolacu știa de mai bine de o lună că azi trebuie să vină în Senat la Ora Prim-ministrului și trebuia să-și organizeze agenda pentru a veni în Parlament. Pentru că participarea la Ora Prim-ministrului este obligatorie!”.

Până acum, Marcel Ciolacu a refuzat de două ori invitația USR de a veni la Ora Prim-ministrului pentru a răspunde întrebărilor privind:

  • măsurile de redresare economică;
  • deficitul bugetar uriaș;
  • ratarea multor ținte din PNRR, în condițiile în care am ajuns la jumătatea perioadei de derulare a programului, existând riscul ca România să piardă miliarde de euro pentru dezvoltare;
  • situația demersurilor pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen.