USR cere coaliției PSD-PNL să nu adopte noul Cod silvic pe repede-înainte, fără o dezbatere reală și fără să corecteze prevederile toxice din proiectul de lege, proiect care, dacă este adoptat în forma actuală, nu doar că servește exclusiv interesele mafiei pădurilor și ale dezvoltatorilor imobiliari, dar poate costa România peste jumătate de miliard de euro.
USR a depus, săptămâna trecută, 51 de amendamente menite să repare prevederile toxice inserate în proiectul Guvernului PSD-PNL, proiect care, în loc să protejeze pădurile din România, dă liber defrișărilor și construcției de vile în mijlocul acestora.
„Din reforma care ar fi trebuit sa fie noul Cod silvic a ajuns să fie un instrument care să ajute mafia lemnului. Ne dispar pădurile sub ochii noștri de la an la an și oamenii care stau în fotolii confortabile la Ministerul Mediului țin partea infractorilor. Vrem reîntoarcerea în Codul Silvic, de urgență, a confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne. E o rușine că a fost scoasă. Țara asta nu poate fi condusă în favoarea infractorilor. Avem un patrimoniu național care trebuie protejat pentru generațiile viitoare: plămânii verzi ai României”, declară Diana Buzoianu, deputată USR și vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.
Printre cele mai nocive prevederi incluse în noul Cod silvic sunt cele care dau liber la construit de vile în mijlocul pădurilor (prin dublarea suprafeței pe care se poate construi) și cele care îndulcesc sancțiunile aplicate hoților de lemne (prin eliminarea măsurii confiscării camioanelor folosite la transportul ilegal de material lemnos).
Sancțiunea confiscării vehiculelor a fost introdusă în anul 2020 în Codul silvic, printr-o lege co-inițiată și de parlamentari USR, și și-a dovedit eficiența în ultimii ani, dovadă stând sutele de camioane imobilizate pentru că transportau lemn furat. Acum, fără nicio justificare, PSD și PNL vor să o elimine, ajutându-i practic pe cei care se îmbogățesc tăind ilegal pădurile României. O petiție în scopul menținerii măsurii în Codul silvic a fost inițiată, zilele trecute, de societatea civilă și a adunat deja aproape 20.000 de semnături.
Totodată, Codul silvic în versiunea PSD-PNL dezincriminează tăierea fără drept a copacilor din afara fondului forestier și elimină cu totul obiectivele de împădurire, deși PNRR prevede ca trebuie plantate 2 milioane de hectare de păduri până în 2035 și primim și bani europeni pentru asta.
„Noul Cod silvic, elaborat de Guvern doar pentru a bifa un jalon din PNRR – trim. II 2023, nu aduce reforme reale, de care industria are nevoie stringentă. Nu avem ținte, planuri, măsuri. Asta e dovada clară că PSD și PNL doresc un instrument prin care lasă loc, în continuare, pentru furtul pădurilor României, ale noastre, ale tuturor. USR a elaborat PNRR, am făcut un plan prin care să conservăm «aurul verde» al țării, iar coaliția de guvernare ne arată că nu este capabilă nici măcar să îl pună în aplicare și să ducă la îndeplinire țintele asumate”, afirmă Aurel Oprinoiu, senator USR și președintele Comisiei pentru mediu din Senat.
USR cere PSD și PNL să elimine sau să corecteze prevederile toxice din noul Cod silvic. Pentru asta, partidele conduse de Ciolacu și Ciucă pot accepta amendamentele formulate de USR, care prevăd, printre altele:
- Interzicerea construirii de case de vacanță în mijlocul pădurilor;
- Introducerea infracțiunii tăierii fără drept de arbori și din afara fondului forestier național și a infracțiunii de distrugere a vegetației forestiere din intravilan;
- Revenirea la confiscarea vehiculelor cu care s-a transportat ilegal material lemnos;
- Instalarea de sisteme de monitorizare video în zone sensibile din păduri și stocarea imaginilor video timp de minimum 12 luni, pentru a preveni tăierea masei lemnoase;
- Reglementarea accesului în pădure pentru vizitatori și turiști (fără condiții nerealiste precum aceea de a înștiința administratorul sau proprietarul înainte de a merge pedestru sau cu bicicleta prin pădure);
- Realizarea Programului național de împădurire (împădurirea unor terenuri cu altă destinație decât cea silvică, în suprafață de cel puțin 20.000 ha/an până în 2035);
- Protejarea pădurilor virgine, a zonelor protejate, a pădurilor urbane și periurbane, prin cumpărarea de către stat a terenurilor de la proprietarii care vor să le vând.
„Sper ca, în ceasul al 13-lea, atât majoritatea parlamentară PSD-PNL, cât și domnul ministru Mircea Fechet să realizeze faptul că modificările Codului silvic favorabile mafiei pădurilor au capacitatea să scoată oamenii în stradă, cum s-a întâmplat în mai 2015. Nu-mi doresc, dar nici nu exclud faptul că, dacă vor continua cu această formă a Codului silvic, favorabilă celor care au distrus până acum pădurile României, campania electorală să fie marcată de proteste pentru păduri”, precizează Mihai Goțiu, activist de mediu și membru USR.