RA-APPS refuză să spună pentru cine investește între 7 și 9 milioane de euro în vila de lux de 1.200 de metri pătrați din Bd. Aviatorilor 86 și nici nu explică de ce a ales arbitrar contractorii, cu încălcarea legii achizițiilor publice și fără îndeplinirea unor proceduri competitive și transparente. Întrebările către regia care funcționează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului au fost adresate de deputatul USR Mihai Badea.
În 27 februarie, deputatul USR Mihai Badea a adresat premierului Marcel Ciolacu, secretarului general al Guvernului și șefului RA-APPS o interpelare și o solicitare de documente, pentru ca toți românii să afle pe ce cheltuie statul român milioane de euro într-o perioadă în care taxele au fost crescute în mod repetat.
Cu mult peste termenul prevăzut de lege, RA-APPS bifează un răspuns, fără a comunica, de fapt, niciuna din informațiile solicitate.
„Maculatura pe care au expediat-o la Parlament nu-i altceva decât o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a liberului acces la informațiile de interes public. De exemplu, la întrebările privind familia pentru care acest imobil de 1.200 metri pătrați este transformat într-o reședință unifamilială, RA-APPS răspunde sec că n-a primit nicio cerere de atribuire și că n-are competența să stabilească destinația. Deci, chipurile, RA-APPS ar investi până la 9 milioane de euro ca să-i pregătească o locuință de super lux unui beneficiar necunoscut”, declară deputatul USR Mihai Badea.
Parlamentarul USR a întrebat RA-APPS și cu privire la sursa fondurilor din care se renovează „palatul împăratului” și legătura dintre acestea și cele peste 9,39 milioane euro plătite de PNL, din subvenția primită de la buget, pentru achiziționarea a trei imobile, pentru folosința cărora plătea o chirie lunară de doar 11.000 de euro. RA-APPS răspunde doar că PNL a beneficiat de prevederile Legii 90/2003 (privind vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice) și că Regia nu a reținut niciun leu din banii încasați, ci i-a virat integral la bugetul de stat.
Cât privește întrebările USR despre nepublicarea în SEAP a achizițiilor publice și atribuirea cu dedicație a contractelor, răspunsul regiei conduse de ani buni de Marius Grăjdan este și mai sfidător: RA-APPS a respectat, chipurile, „toate prevederile legale”. Niciun detaliu despre care lege a permis Regiei asemenea abuzuri.
De precizat, că SGG nu a transmis niciun răspuns, deși are competența să schimbe destinația imobilului.
Nu renunțăm și vom continua să întreprindem toate demersurile pentru a face lumină în „povestea” Aviatorilor 86.
Reamintim că directorul RA-APPS a comis un abuz și atunci când a refuzat, fără a prezenta vreun argument legal, să dea acces parlamentarilor USR la contractul în baza căruia se execută lucrările de renovare, contract secretizat printr-o hotărâre de Guvern semnată de Nicolae Ciucă. Solicitarea a fost depusă, pe 6 martie, de Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și deputat USR, în condițiile în care parlamentarii au certificate ORNISS și, prin lege, pot consulta documente clasificate. În urma refuzului RA-APPS, Ionuț Moșteanu a făcut o revenire către directorul Regiei și, de asemenea, a trimis o solicitare de clarificări către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Liderul deputaților USR a anunțat că va da în judecată RA-APPS dacă nu primește acces la contract.