PSD crede că poate juca la ruletă legile antipăcănele: a refuzat să supună la vot întregul pachet de legi

PSD crede că poate juca la ruletă legile antipăcănele: a refuzat să supună la vot întregul pachet de legi

PSD ține de aproape doi ani la sertar proiectele antipăcănele, iar astăzi liderul PSD Alfred Simonis a refuzat să supună azi la vot votarea tuturor proiectelor antipăcănele. Este dovada că PSD acționează sub influența patronilor din spatele jocurilor de noroc.

USR a cerut aproape în fiecare săptămână în Comitetul Liderilor discutarea proiectelor antipăcănele, iar PSD și PNL au respins solicitările. Înainte de alegeri, PSD a decis să adopte o ordonanță cu modificări care rezolvă doar la suprafață problema jocurilor de noroc.

„Azi am auzit cel mai straniu lucru: președintele interimar al Camerei Deputaților a spus că va trece un proiect și va aștepta să vadă cum reacționează industria păcănelelor și apoi va decide dacă merge mai departe. Asta înseamnă să te aibă la mână patronii păcănelelor și să nu îți pese de români. De un an de zile trageți de timp și blocați niște proiecte. Poate v-a venit mintea la cap în ceasul al 13-lea. Noi știm că nu v-a venit, dar e campanie și, în mișelia voastră, faceți asta ca să încercați să păcăliți oamenii. Și în localitățile mari sunt copii cu probleme, sunt oameni care ajung în stradă pentru că își vând casele, sunt drame sociale, haideți să trecem toate proiectele!”, a spus liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, în plenul Camerei Deputaților.

USR a depus șase proiecte de lege care vizează reglementarea industriei jocurilor de noroc: de la interzicerea totală a reclamelor la păcănele la obținerea unei autorizații de la primărie pentru funcționare și la creșterea amenzilor pentru cei care le permit minorilor să joace. Aproape 80.000 de oameni au semnat pentru susținerea acestor proiecte (detalii aici – https://farapacanele.ro/). Liderul PSD Alfred Simonis a refuzat să supună azi la vot votarea tuturor proiectelor, deși aveau același obiect de reglementare ca ordonanța adoptată azi pe repede înainte.

„Dependența de păcănele este boala cu cea mai mare rată de suicid. Una din cinci persoane vrea să își ia viața. Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localitățile cu sub 15.000 de locuitori, așa cum crede PSD. Soluțiile reale există și se găsesc în legile pe care le-am depus de doi ani în Parlament, pe care ei le blochează. Soluțiile sunt: 1) să le scoatem din drumul copiilor spre școală și din drumul oamenilor spre muncă, 2) să eliminăm toată publicitatea din spațiile publice (blocuri, stadioane, tricouri fotbaliști etc), 3) să nu mai fie exceptate de la obținerea avizului din partea primărie etc. PSD și PNL doar se fac că fac, până nu adoptăm aceste legi”, a declarat deputata USR Diana Stoica, inițiatoare a proiectelor USR antipăcănele.