PSD și PNL vor ca ANCOM să rămână, la fel ca alte instituții, pe mâna unor oameni care nu au legătură cu domeniul

PSD și PNL vor ca ANCOM să rămână, la fel ca alte instituții, pe mâna unor oameni care nu au legătură cu domeniul

Majoritatea PSD-PNL din Comisia pentru administrație a votat, astăzi, fără niciun argument și fără dezbatere, pentru respingerea proiectului USR care ar duce la profesionalizarea și depolitizarea ANCOM, instituție ce ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei. PSD și PNL vor ca această autoritate, la fel ca multe altele, să fie conduse în continuare de „omul lui Ponta” sau „omul lui Ciolacu” și să fie un rezervor de sinecuri.

Am văzut cu toții, în ultimele zile, ce se întâmplă atunci când habarniștii primesc putere. Ultima elucubrație a conducerii ANCOM a fost suprareglementarea Internetului, o Miliție a Internetului. În timp ce ANCOM primește din ce în ce mai multe atribuții, conducerea Autorității se numește pe criterii din ce în ce mai irelevante. Poate părea incredibil, dar chiar se întâmplă în zilele noastre: pentru a fi șef la ANCOM nu trebuie să ai legătură serioasă cu domeniul. Nici măcar personalului de specialitate nu i se cere o minimă experiență. Or, ANCOM trebuie sa fie autoritatea profesionistă care să reglementeze comunicațiile din România, nu o agenție de plasare a forței de muncă pentru activul de partid care nu a reușit să își găsească un serviciu până la primirea carnetului de partid”, declară deputatul USR Radu Miruță, inițiatorul proiectului de lege pentru profesionalizarea ANCOM.

Inițiativa USR, depusă în mai 2023, impune obligația audierii candidaților la șefia ANCOM de către Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților și Comisia pentru comunicații și tehnologia informației a Senatului.

Totodată, proiectul stabilește ca președintele și cei doi vicepreședinți ai Autorității să aibă o experiență de 10 ani în domeniu și 5 ani în funcții de conducere. În acest fel, ANCOM nu va mai fi condusă de personaje precum Valeriu Zgonea, pe care l-au recomandat pentru funcția răsplătită cu 9.000 de euro pe lună doar cele patru mandate de deputat PSD și apropierea de Marcel Ciolacu. Pentru personalul de specialitate din ANCOM, USR a propus o vechime minimă de 3 ani în sectorul comunicațiilor sau de reglementare.

De asemenea, USR a propus, având în vedere atribuțiile ANCOM de control și interacțiunea cu persoane juridice de drept public, ca salariații ANCOM să nu aibă funcții de conducere în partide politice, așa cum este deja prevăzut în legislație pentru alte instituțiilor similare.

Proiectul USR trebuie să mai primească raport de la Comisia pentru tehnologia informației, după care urmează votul în plenul Camerei Deputaților, în condițiile în care a fost deja respins de majoritatea PSD-PNL din Senat.