USR: Se pregătește epoca băieților deștepți din energie prin limitarea concurenței pieței de gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să crească garanția depusă de furnizorii din România la 1 milion de euro. Dacă această măsură intră în vigoare, piața de gaze naturale va rămâne doar piața lor: a marilor jucători internaționali care au resurse financiare și a celor câțiva furnizori conectați la lumea politică, clientela de partid a PNL-PSD, care mută cu nerușinare banii din buzunarul cetățeanului în buzunarul prietenilor politici prin locații dubioase și legi strâmbe.

„ANRE vrea să țină facturile românilor la gaze naturale la un nivel crescut și după martie 2025. Autoritatea a lansat în spațiul public un nou proiect prin care vrea să crească de 10 ori (!) garanția pe care trebuie să o depună o companie pentru a obține licență de furnizare sau trading pe piața din România. Asta înseamnă de fapt că nu va exista suficientă concurență pe piață, deci prețurile se vor menține la un nivel ridicat pentru populație și firmele românești”, a declarat Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

ANRE susține în mod fals că acest lucru este în interesul consumatorului și că va curăța piața de furnizori de tipul celor care au avut dificultăți financiare în criza energetică ce a început în 2021. Este o minciună și este suficient să privim în urmă, respectiv la anul 2017, când garanțiile solicitate erau de 1 milion de euro la obținerea licenței pentru furnizorii de energie. Tot la acea vreme, doi furnizori de energie cu o cotă de piață cumulată de 10% au intrat în insolvență. Așadar, soluția propusă de ANRE nu este o soluție, ci mai degrabă un nou mod de a justifica măsuri de limitare a concurenței în beneficiul unora.

„Furnizorii neserioși se vor cerne dacă ANRE va supraveghea piața în mod corect, nu la comandă politică, așa cum a făcut-o în trecut. Decât să pună bariere la intrarea pe piața de gaze a furnizorilor și a traderilor, mai bine ANRE s-ar concentra pe promovarea contractelor bilaterale pe termen lung care ar putea regla multe dintre probleme și ar aduce mai multă predictibilitate. Altfel, vor câștiga iar băieții deștepți, iar banii se vor concentra în mâinile câtorva firme. Obsesia controlului pieței nu a dus niciodată la nimic bun, cu atât mai puțin la prețuri corecte pentru consumatorii români”, a adăugat Cristina Prună.

USR cere politicienilor PSD-PNL să nu mai dea comenzi politice către ANRE. Această instituție nu mai e de mult una independentă sau autonomă. Reamintim că aceste idei de limitare a concurenței în piață au fost vehiculate, pe rând, de Virgil Popescu, pe vremea când era ministru, și apoi de mai mulți politicieni PSD.