Ministerul Mediului susține amendamentele USR la Codul Silvic privind accesul liber în păduri și arborii remarcabili

Accesul liber în pădurile din România și protejarea arborilor seculari sunt doar două dintre amendamentele USR care, în urma dezbaterilor din Comisiile reunite pentru Mediu și Ape și păduri din Senat, au fost susținute și de Ministerul Mediului pentru a fi introduse în Noul Cod Silvic.

„Proiecte pentru care am muncit ani de zile iată că astăzi fac un pas mare în față, fiind susținute inclusiv de Ministerul Mediului. Arborii seculari din afara pădurilor din România sunt recunoscuți și protejați încă din 2023 prin lege datorită proiectului pe care am reușit să îl trec alături de colegul meu senatorul Aurel Oprinoiu. Prin amendamentul nostru, vor fi protejați și arborii remarcabili din păduri! De asemenea, Ministerul Mediului susține amendamentul privind accesul liber în pădure, un proiect pe care l-am depus din 2023, care a trecut de Senat, dar care e blocat la Camera Deputaților. Urmează votul din comisii, de la Senat și din Camera Deputaților, acolo unde această susținere trebuie să se transforme în voturi”, declară Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei de mediu din Camera Deputaților.

USR a atras atenția că este absolut vital ca noua formă a Codului Silvic să fie corectată în Parlament întrucât conține prevederi care-l fac să pară scris de Mafia Lemnului și dezvoltatorii imobiliari. USR a depus amendamente, pe care Ministerul Mediului a anunțat în ședință că le susține, care prevăd că:

• nu se va mai dubla suprafața pe care se pot construi vile de vacanță în mijlocul pădurii;
  • statul e obligat să se constituie parte civilă în instanță pentru recuperarea pagubei, în cazul unor pagube constatate pentru pădurile din proprietatea statului;
  • mai multă transparență pentru realizarea amenajamentelor silvice (i.e. planurilor prin care se stabilește cum se taie arborii din păduri): ședințele în care sunt stabile aceste planuri vor fi publice.

„Ministrul Mediului a spus că susține și confiscarea camioanelor folosite la furtul de lemne și accesul liber în pădure. Rămâne de văzut dacă aceste declarații se vor concretiza în ceea ce contează cu adevărat, votul pentru amendamentele noastre, votul pentru protejarea naturii”, afirmă Mihai Goțiu, membru USR și activist de mediu.

„Este necesar să continuăm dezbaterile în aceeași notă de seriozitate. Nu ne putem permite ca, de dragul de a termina o ședință mai repede, să trecem pe repede-înainte o lege atât de importantă. Fiecare amendament este important pentru salvarea pădurilor din România”, afirmă Aurel Oprinoiu, senator USR, președintele Comisiei pentru mediu din Senat.

Săptămâna aceasta, noul Cod Silvic a fost dezbătut 5 ore la Senat. Mai exact, au fost discutate 100 din cele 163 de articole noi ale Codului, precum și jumătate din cele peste 200 de amendamente depuse. Discuțiile vor fi continuate săptămâna viitoare.