Inițiativă USR: dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în străinătate să fie soluționate în maximum 6 luni

Inițiativă USR: dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în străinătate să fie soluționate în maximum 6 luni

Autoritățile vor avea la dispoziție cel mult jumătate de an ca să soluționeze dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în străinătate, prevede o inițiativă USR depusă de parlamentarii Radu Mihail, Iulian Lorincz, Oana Țoiu și Irineu Darău.

În prezent, legea prevede un termen de 45 de zile pentru soluționarea dosarelor de pensii, dar numai pentru românii care au lucrat exclusiv pe teritoriul țării, fără să existe un termen clar pentru procesarea cererilor de pensii și în cazul românilor care au lucrat și în străinătate.

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail atrage atenția că, în acest moment, sunt peste 2.600 de dosare care au întârzieri în soluționare mai mari de 6 luni și că mulți români care au lucrat și în afara țării așteaptă și ani de zile pentru a-și primi pensia cuvenită.

Este nedrept față de acești oameni care, în multe cazuri, au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate, departe de familii, în căutarea unui trai mai bun”, spune senatorul USR de Diaspora Radu Mihail.

Deputata USR Oana Țoiu spune că a venit vremea să avem soluții și pentru cei peste 500.000 de români care au lucrat în afară și se apropie de vârsta pensionării.

România are cei mai mulți lucrători mobili din UE, 4 milioane, și transferul drepturilor acestora între țări este esențial pentru acei români care au căutat un trai mai bun în străinătate și acum se întorc în satele lor, la pensie, aproape de nepoți. Reamintesc că am inițiat și legea care dă dreptul familiilor din Diaspora să aibă grupe de acomodare la școlile din România pentru copiii lor, când se întorc. De asemenea, am reușit împreună să prelungim termenul până la care se pot cumpăra ani de vechime pentru pensia din Diaspora. Acum, impunem termene scurte, care să ajute romanii cu ani de muncă și în altă țară„, susține deputata Oana Țoiu.

Inițiativa legislativă USR introduce un termen expres în care casele de pensii au obligația de a soluționa dosarele de pensii comunitare/internaționale, și anume 6 luni de la data înregistrării cererii. Acest interval de timp oferă suficientă flexibilitate autorităților pentru a procesa dosarele în mod corespunzător, fără a încuraja întârzierile nejustificate, susțin inițiatorii.

Pentru foarte mulți români care au muncit în străinătate, solicitarea drepturilor de pensie comunitară e un fel de loterie, niciodată nu știu dacă va dura 6 luni, 1 an sau 3 ani să își primească drepturile. Vrem ca, prin această lege, casele teritoriale de pensii să trateze cetățenii cu respect, să nu îi întârzie nejustificat și să le comunice din timp dacă e ceva în neregulă cu dosarele lor”, afirmă deputatul de Diaspora Iulian Lorincz.

La rândul său, senatorul USR Irineu Darău argumentează că integrarea europeană deplină înseamnă neapărat și acordarea pensiilor comunitare, așa cum e firesc.

Principiul este simplu: fără discriminare și niciun pensionar lăsat în urmă. Ne dorim să încurajăm mobilitatea și întoarcerea acasă a pensionarilor români. Oamenii care au muncit cinstit o viață întreagă, indiferent de statul membru, merită o pensie decentă, acordată la timp”, spune senatorul Irineu Darău.

Pensiile comunitare permit cumularea anilor lucrați în diferite țări UE și la calculul vechimii, și la calculul pensiei. De exemplu, dacă cineva a lucrat 15 ani în România și 20 de ani în Italia, se calculează stagiul complet de 35 de ani și Italia transferă României contribuțiile persoanei respective dacă iese la pensie în România.