Proiect USR în sprijinul societății civile: ONG-urile să nu mai fie îngropate în cheltuieli de judecată

Proiect USR în sprijinul societății civile: ONG-urile să nu mai fie îngropate în cheltuieli de judecată

Deputații USR Diana Buzoianu, Dan Barna și Tudor Pop au depus un proiect de lege în sprijinul organizațiilor nonguvernamentale, care ajung, în cazul în care pierd, să fie îngropate în cheltuieli de judecată sau chiar riscă desființarea atunci când nu pot achita sumele uriașe cerute de avocații firmelor împotriva cărora pornesc procese.

Anul trecut au existat cazuri cu ONG-uri care au fost desființate la propriu, după ce nu au putut plăti mii de euro pentru avocații firmelor mari împotriva cărora porniseră procese. Nu e normal. Astăzi, legea nu e dreaptă. Acum, ONG-urile pot câștiga 90% din procese, dar să fie forțate să-și închidă activitatea dacă au pierdut până și doar un proces. Există multe cazuri în care cei care ne protejează drepturile au fost șicanați, s-au trezit cu mii de euro de dat înapoi, bani pe care nu i-au avut. Am depus, alături de colegii Tudor Pop și Dan Barna, un proiect de lege fix pentru a repara asta”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Proiectul USR propuneri modificări la Codul de procedură civilă în sensul ca, în procesele în care sunt parte ONG, judecătorul să poată decide dacă acțiunea vizează promovarea unor cauze de interes public, situație în care părțile să își suporte propriile cheltuieli de judecată. Prin cauze de interes public se înțeleg cauze care vizează ordinea de drept și democrația constituțională, garantarea drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, satisfacerea nevoilor comunitare, realizarea competenței autorităților publice.

E datoria noastră să sprijinim ONG-urile și societatea civilă în lupta lor pentru dreptate. Proiectul depus oferă o soluție echitabilă pentru ONG-uri atunci când, în lupta pentru binele nostru și protejarea drepturilor, nu au câștig sau soluții favorabile cauzei pentru care luptă. Astfel, este perfect firesc ca atunci când ONG-urile luptă și se străduiesc să apere ceea ce statul nu reușește, dacă nu reușesc în 100% din cazuri să câștige, să fie împărțite costurile de judecată în cadrul proceselor în instanță către fiecare parte din proces. Pe această cale vreau și să le mulțumesc tuturor reprezentanților societății civile pentru munca lor”, afirmă Dan Barna, vicepreședinte Camera Deputaților și vicepreședinte USR.

Măsuri similare celor propuse de USR se aplică deja în alte țări europene, precum Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Germania.

O inițiativă necesară și corectă. Trebuie să intrăm în rândul lumii civilizate, unde asociațiile neguvernamentale sunt protejate de lege și nu sunt obligate să suporte toate cheltuielile de judecată, ci doar pe cele proprii, indiferent de verdict. Aici trebuie să avem în vedere în primul rând interesul public pe care o asociație îl servește prin statut și prin rolul pe care îl are în societate”, precizează deputatul USR Tudor Pop.