USR răspunde ferm campaniei de dezinformare lansate de PSD pe toate mediile privind recalcularea pensiilor. Pentru circa 720.000 de pensionari, realitatea este alta decât cea prezentată mincinos de PSD. Adevărul, oricât s-ar strădui Marcel Ciolacu să-l ascundă, este că minerii, siderurgiștii și alte categorii de oameni care au lucrat în condiții grele de muncă, dar și persoanele cu dizabilități s-au trezit zilele acestea cu pensii micșorate și sunt victimele dorinței PSD de a păstra pensiile speciale.
1. Minciuna PSD: „Veniturile pensionarilor nu vor scădea”.
Adevărul: Veniturile vor fi tăiate indirect, prin inflație, iar pensionarii vor fi tot mai săraci!
Responsabilii de la Ministerul Muncii nu au fost capabili să scrie explicit pe deciziile de recalculare ce pensie rămâne în plată, astfel încât sute de mii de pensionari să nu ajungă pe culmile disperării după o viață de muncă. În plus, nici ministrul Bucura Oprescu, nici premierul Ciolacu nu scot o vorbă despre cum și cât scade puterea de cumpărare a pensionarilor, cum se indexează pensiile la valoarea mai mică (rezultată din recalculare) și câți ani rămân înghețate sumele primite de oameni.
Exemplu concret: un pensionar care avea pensia inițială de 3.000 de lei și i s-a recalculat la 2.391 lei nu va pierde imediat bani, dar nu va mai beneficia de vreo majorare până când pensia recalculată și indexată nu va depăși cei 3.000 de lei în plată. Presupunând că vor fi indexate pensiile cu 7% în fiecare an, pensionarul va trebui să aștepte 4 ani pentru ca pensia recalculată să ajungă la suma pe care o are acum.
În tot acest timp, prețurile la alimente, medicamente și alte necesități vor continua să crească, ceea ce va determina o scădere reală a puterii de cumpărare și a nivelului de trai pentru cei aproximativ 720.000 de pensionari.
„Premierul Ciolacu și ministrul PSD al Muncii ascund în continuare adevărul românilor. Un calcul cinic prin care speră că, dacă nu le spun adevărul acum, îi vor păcăli la vot și va fi prea târziu pentru oameni în ianuarie, când văd asta, să mai schimbe votul. Noi am depus deja legea care repară aceste nedreptăți și Consiliul Legislativ i-a dat aviz favorabil, trebuie votată urgent. Și, dacă are curaj să vadă oamenii cine e Pinocchio de fapt, doamna Bucura Oprescu să publice cifrele din raportul făcut cu Banca Mondială pe pensii, raport pe care l-au pitit ilegal de Parlament”, precizează deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.
2. Minciuna PSD: „Persoanele vulnerabile nu vor fi afectate”.
Adevărul: Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele mai afectate!
Exemplu concret: un nevăzător care primea 2.200 de lei constată că pensia lui scade acum, prin recalculare, la 2.000 de lei.
Această decizie nedreaptă afectează direct cei mai vulnerabili, care depind de aceste venituri pentru supraviețuire. Persoanele cu dizabilități sunt dezavantajate pentru că nu au posibilitatea de a acumula vechime și, implicit, puncte de stabilitate. Astfel, acestea rămân în urmă în ceea ce privește nivelul pensiilor, comparativ cu persoanele care au avut posibilitatea de a lucra pe o perioadă mai îndelungată.
3. Minciuna PSD: „Limitarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB ar fi înghețat pensiile contributive”.
Adevărul: PSD a sacrificat pensiile vârstnicilor pentru salvarea pensiilor speciale!
Când PSD acuză USR că a propus limitarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB, nu spune un lucru esențial: problema nu a fost niciodată acest plafon, pe care PSD nu l-a atins vreodată, ci creșterea PIB, astfel încât să poți face creșteri sustenabile de pensii. Și eliminarea pensiilor speciale care nu au legătură cu contributivitatea.
„Plafoanele îi încurcă pe pesediști pentru că acolo se vede cât de mult plătim pentru pensiile speciale și aici e, de fapt, marea durere a PSD. Limitarea cheltuielilor cu pensiile nu ar fi afectat pensiile contributive, ci pensiile speciale. Adevărul este că, pentru a putea păstra și mări pensiile speciale, PSD a ales să înghețe, pentru ani la rând, pensiile celor care au lucrat în grupe de muncă și au contribuit suplimentar la fondul de pensii, dar și pensiile persoanelor cu dizabilități. Mineri, mecanici de locomotivă, siderurgiști, metalurgiști, nevăzători și persoane cu alte dizabilități, toți sunt victimele dorinței PSD de a păstra pensiile speciale, pe care PSD le-a salvat, prin lege, pentru încă 40 de ani”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.
4. Minciuna PSD: „Am eliminat inechitățile dintre pensionarii care au muncit și contribuit la fel”.
Adevărul: Cei care au lucrat în grupe de muncă au contribuit mai mult decât cei care au lucrat în condiții normale, iar noua lege nu respectă principiul contributivității.
Exemplu concret: Cei care au lucrat în condiții speciale au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut.
Deciziile de recalculare primite în aceste zile, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb. În plus, cei care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024 vor primi direct valoarea mai mică a pensiei, adică pentru ei impactul negativ va fi imediat.
5. Minciuna PSD: „Doar 0,026% din deciziile de recalculare ar fi greșite și se impune revizuirea lor”.
Adevărul: Procesul distribuirii deciziilor nu s-a finalizat încă. Cu atât mai puțin nu s-a încheiat perioada în care oamenii pot contesta.
Ori crede PSD că toate cazurile cu pensionari revoltați, unii în lacrimi, prezentate de televiziuni și în mediul online ar fi inventate? Sau crede că pensionarii au luat degeaba cu asalt ghișeele caselor de pensii?
USR solicită PSD să convoace imediat o sesiune extraordinară pentru a repara această lege nedreaptă și umilitoare pentru sute de mii de pensionari. De asemenea, Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, trebuie demisă pentru dezastrul creat și pentru modul în care a gestionat această criză.