Cu Ciolacu premier, România pierde mai mulți bani din PNRR pentru autostrăzi, școli și spitale decât încasează

Cu Ciolacu premier, România pierde mai mulți bani din PNRR pentru autostrăzi, școli și spitale decât încasează

România va pierde alte miliarde de euro din banii europeni pe care îi are la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza reformelor esențiale pe care coaliția aflată la guvernare s-a încăpățânat să nu le facă.

O analiză privind stadiul de implementare al PNRR la începutul anului 2025, realizată de Departamentul de Politici Publice al USR, arată că România este printre ultimele state membre din UE în ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR, cu doar 14% aprobate de Comisia Europeană.

Cifrele seci ale stadiului în care ne aflăm cu implementarea PNRR arată astfel:

•⁠  ⁠Din 4 cereri de plată pe care Guvernul s-a angajat, la renegocierea PNRR, să le depună până în prezent, au fost depuse 3, ultima în decembrie 2023. Această ultimă cerere este blocată de mai multe luni, pentru neîndeplinirea unor reforme, dar și pentru anularea alteia care fusese închisă – numirea conducerii AMEPIP, superagenția care coordonează companiile de stat. Din pricina numirii pe criterii politice, Comisia Europeană a anunțat deja că 1,1 miliarde de euro vor fi suspendați și foarte probabil în final va fi suspendată întreaga sumă de 2,4 miliarde de euro. Peste o lună și jumătate, România ar fi trebuit să depună Cererea de plată numărul 5.

•⁠  ⁠Din cele 14,2 miliarde de euro pe care am fi putut să le încasăm până în prezent din PNRR, am încasat doar 9,4 miliarde, din care 4 miliarde sunt prefinanțarea primită în momentul în care a fost aprobat PNRR.

O delegație a Comisiei Europene, venită la începutul săptămânii la București pentru a discuta cu Guvernul României despre reformele neîndeplinite și despre investițiile întârziate, a transmis premierului Ciolacu că România riscă să piardă o parte din bani dacă nu îndeplinește de urgență reforme precum cea a pensiilor speciale, a pensiilor, a salarizării în sistemul public sau reforma cadrului fiscal.

Soluția guvernului condus de Marcel Ciolacu este să renunțe la o parte din reformele și investițiile din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, pe care nu dorește să le mai facă. La finalul lunii martie, România va prezenta Comisiei Europene o propunere de renegociere a PNRR în acest sens, după ce premierul Ciolacu va primi propuneri de „tăieri” din partea fiecărui minister.

„Marcel Ciolacu este autorul unei contraperformanțe unice la nivelul Uniunii Europene, este premierul pe mandatul căruia o țară pierde mai mulți bani din PNRR decât încasează. Banii aceștia sunt pentru investiții esențiale pentru România, vă reamintesc că vorbim de 7,5 miliarde de euro pentru autostrăzi și căi ferate, 2,5 miliarde de euro pentru Sănătate, 3,5 miliarde de euro pentru Educație, 1 miliard pentru păduri sau 3,5 miliarde pentru Valul Renovării și managementul deșeurilor. Bani pe care i-am pus în PNRR în 2021, atunci când l-am negociat și aprobat cu Comisia Europeană. Pe munca actualului guvern, condus de Ciolacu, România a încasat doar prefinanțarea din REPowerEU, componenta nouă adăugată la PNRR, dar a renunțat la 2,1 miliarde la renegocierea din 2023. La acești bani se adaugă cele 1,1 miliarde suspendate deja de Comisie din Cererea de plată numărul 3, foarte probabil chiar întreaga sumă de 2,4 miliarde. Iar acum vor să mai renunțe la alte 3 miliarde pentru jaloane pe care nu vor să le mai facă. Soluția nu este să renunțe la bani, în condițiile în care avem o problemă imensă cu deficitul, așa cum ne-a spus și Comisia zilele acestea, soluția este să vină de urgență cu reformele restante în Parlament”, afirmă Marius Vasiliu, analist în cadrul Departamentului de Politici Publice al USR, fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în echipa care a coordonat elaborarea PNRR în 2021.