Apel USR de 1 Iunie –  Deschideți curțile școlilor!

Apel USR de 1 Iunie – Deschideți curțile școlilor!

Partidul Uniunea Salvați România lansează, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, o solicitare către autoritățile din întreaga ţară să deschidă curţile şcolilor pentru a încuraja sportul în cadrul comunităților.

Situația din România în ceea ce privește locurile de joacă și sport este dramatică. Deși există la nivelul țării numeroase hotărâri de Consiliu local care impun deschiderea curților școlilor pentru comunitate, mulți directori refuză , din diverse considerente, cum ar fi securitatea, să ofere acces la aceste terenuri de sport. În aceste condiții, foarte mulți copii, dar și părinții lor, nu au posibilitatea de a face mișcare deoarece în România nu sunt suficiente baze sportive sau parcuri”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Datele despre sport și mișcare în România sunt îngrijorătoare în comparație cu alte state din Europa. Doar 1% dintre români sunt membri ai unui club sportiv în timp ce media în Uniunea Europeană este de 12%. Media UE în ceea ce privește mișcarea ajunge la 26%, dacă adăugăm 11% europeni care merg la centre de fitness și 3% membri ai unor organizații care implică sport și mișcare. În schimb, în țara noastră, doar 4% dintre români merg la centre de fitness, iar 1% mai fac sport în diverse organizații, ceea ce înseamă o medie de 6% a românilor care fac mișcare, sub un sfert din media UE.

În prezent, avem doar 80.000 de sportivi legitimaţi în România. De ce? Pentru că nu mai avem sport de masă. De ce? Pentru că nu mai avem o infrastructură pentru practicarea sportului de masă.  De aceea, USR propune deschiderea curţilor şcolilor după-amiaza, în weekend-uri şi în vacanţe nu doar pentru elevii din acele şcoli, ci şi pentru rezidenţii din jurul școlilor care vor să vină cu copiii lor. Am un copil mic, preşcolar, mi-ar plăcea să intrăm mai des în curţile şcolilor şi să facem mişcare”, a declarat deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru.

Un studiu realizat în Cluj arată că deschiderea curților școlilor ar însemna triplarea locurilor de joacă din oraș. Astfel, aceasta poate fi o primă măsură într-o strategie mai largă de relansare a sportului comunitar și de relansare a sportului de performanță printr-o nouă Lege a Sportului.

Semnale de alarmă se trag de mult, dar politicile publice pe sănătate ca prevenție, pe mobilitate și sport de masă, în special dedicate copiilor, sunt deficitare și necoordonate. Organizația Mondială a Sănătății a calculat, la nivelul UE, că la o populație de zece milioane de oameni, dacă o jumătate este sedentară, atunci costul total de sănătate este estimat la aproape 1 miliard de euro pe an. Media UE pentru activități fizice în aer liber (parcuri, natură, curți de școli, baze sportive, etc.) este de 40% din populație, cu extreme ca Finlanda (72%) și România (19%).  USR crede că România nu își permite acest cost și aceasta este miza mesajului nostru de 1 Iunie: deschideţi curţile şcolilor ca să triplăm cantitatea de spaţii de joacă din marile oraşe ale României”, a conchis Adrian Dohotaru.