Dezbatere USR pe tema poluării olfactive: parlamentarii Allen Coliban și Cornel Zainea pregătesc o lege a mirosurilor

Dezbatere USR pe tema poluării olfactive: parlamentarii Allen Coliban și Cornel Zainea pregătesc o lege a mirosurilor

Uniunea Salvați România a organizat, miercuri, în Parlament, o dezbatere cu tema „Calitatea aerului, mirosurile și disconfortul olfactiv – Sesiunea a II-a”.

În cadrul dezbaterii s-a discutat despre procedura de  infringement pe care Comisia Europeană a inițiat-o împotriva României în domeniul calității aerului încă din 2009, dar și despre o viitoare inițiativă legislativă a partidului Uniunea Salvați România de modificare a legislației din domeniul calității aerului înconjurător, inițiată de senatorul Allen Coliban și de  deputatul Cornel Zainea.

Reprezentanții Ministerului Mediului au vorbit despre obligația consiliilor locale a celor 3 orașe rămase sub monitorizarea Comisiei Europene de a întocmi Planuri de Calitate a Aerului, dar și despre faptul că niciunul dintre aceste centre urbane nu au îndeplinit încă aceste obligații, doar Brașovul nefiind menționat în ultima scrisoare venită din partea Comisiei, datorită acțiunilor întreprinse pentru îmbunătățirea calității aerului.

În contextul procedurii de infringement, dar și a numărului tot mai mare de sesizări venite de la cetățenii afectați de poluarea aerului înconjurător din toată țara, parlamentarii USR  Allen Coliban și Cornel Zainea au elaborat o inițiativă legislativă care își propune să limiteze poluarea olfactivă.

”România are nevoie de o lege care să folosească standardele europene de măsurare a calității aerului prin metoda olfactometriei dinamice. Inițiativa legislativă a USR reprezintă un răspuns la nevoia și la dreptul constituțional al cetățenilor de a beneficia de un aer sănătos”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia de mediu.

Reprezentanții Uniunii Salvați România au subliniat faptul că inițiativa legislativă are ca obiectiv principal actualizarea legislației în domeniul calității aerului, propunând constituirea unor laboratoare specializate, care să dispună de diverse modalități de verificare și interpretare a analizelor efectuate pe baza standardelor europene din domeniu. De asemenea, parlamentarii USR urmăresc prin această inițiativă dotarea instituțiilor responsabile cu mijloace legislative pentru a controla, precum și supervizarea  aplicării  planurilor de conformare.

Utilitatea acestei inițiative a fost confirmată și de reprezentantul Institutului Național de Sănătate Publică care a subliniat ideea că disconfortul olfactiv este prima etapă în afectarea stării de sănătate. El a dat ca exemplu hidrogenul sulfurat, care, potrivit studiilor din Statele Unite ale Americii, constituie o ameninţare la adresa sănătăţii în cazul expunerii îndelungate, chiar şi la concentraţii la limita percepţiei olfactive (care este mult sub valorile limită legale din ţara noastră).

În finalul dezbaterii s-a hotărât constituirea unui grup de lucru comun alcătuit din reprezentanți ai ministerului Mediului, ai autorităţilor de Mediu şi parlamentari, care să abordeze problemele legislative existente în domeniul calității aerului.

La dezbatere au luat parte reprezentanți ai  Ministerului Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Autorității Naționale de Protecția Mediului, ai Institutului Național de Sănătate Publică, precum și reprezentanți ai laboratoarelor de analiză – INCD Ecoind, Cepstra, INCD INSEMEX; ai industriei – RUCODEM și AIVR; Odor Control; SGS și Iridex. De asemenea au fost prezenți deputații  USR Cornel Zainea și senatorul USR George Dircă.