Adunarea Parlamentară NATO, prilej pentru acorduri de colaborare între România și alte state

Adunarea Parlamentară NATO, prilej pentru acorduri de colaborare între România și alte state

 

Cea de-a 63-a sesiune a Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc în perioada 6 – 9 octombrie, la București, a abordat o serie de teme complexe, printre care: analiza capabilităților de apărare și securitate, intensificarea colaborării între NATO și Uniunea Europeană, stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre, acordarea de sprijin forțelor armate și de securitate din Afghanistan, crizele umanitare din Siria și Irak, războiul informațional purtat de Rusia.

Partidul Uniunea Salvați România a fost reprezentat la Adunarea Parlamentară NATO de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României și membru al Adunării Parlamentare NATO.

„Adunarea Parlamentară NATO desfășurată la București a fost un prilej extrem de valoros de consolidare a legăturilor de conlucrare între statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Și nu mă refer aici doar la colaborarea în domeniul militar și al apărării, pentru că, în marja AP NATO, am avut ocazia să discutăm cu reprezentanți ai altor state și despre alte posibilități de colaborare, în special în domeniul academic.

Fără îndoială, însă, că interesul major a fost generat de subiectele fierbinți care au figurat pe agenda lucrărilor Adunării Parlamentare NATO, care au evidențiat, printre altele, rolul din ce în ce mai  însemnat al României în arhitectura Alianței Nord-Atlantice, dar și evoluțiile complexe, imprevizibile și uneori îngrijorătoare din proximitatea noastră imediată: flancul estic al NATO și regiunea Mării Negre”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi.

În marja Adunării Parlamentare NATO, senatorul USR Nicu Fălcoi a participat, în zilele de sâmbătă, duminică și luni, la trei întâlniri cu reprezentanții delegațiilor Regatului Țărilor de Jos, Elveției și Estoniei, în care au fost discutate cu precădere propuneri de colaborare pe diverse domenii de interes.

În cadrul primei întâlniri, desfășurate sâmbătă, 7 octombrie, delegația română a propus delegației olandeze încheierea unui Acord de colaborare între Comisiile de Apărare ale Parlamentelor celor două țări. Un draft al acestui document urmează să fie întocmit în următoarele două săptămâni, fiind stipulate propuneri concrete referitoare la posibilitățile de conlucrare, vizând în special consolidarea relațiilor bilaterale pe flancul estic al NATO și colaborarea mai strânsă româno-olandeză în domeniile naval și academic.

La întâlnirea desfășurată duminică, 8 octombrie, delegațiile României și Elveției au analizat o serie de probleme specifice, precum și posibilitățile de colaborare între cele două țări în domeniul academic, cu precădere în activități de instruire în domeniul turistic. În cadrul întâlnirii s-a propus încheierea unui Acord de colaborare, al cărui conținut urmează să fie prezentat, pentru finalizarea și oficializarea lui, ambasadorului Elveției în România.

În cadrul întâlnirii desfășurate luni, 9 octombrie, între delegația României și cea a Estoniei, s-a discutat despre încheierea unui Acord de colaborare între Comisiile de Apărare ale Parlamentelor celor două țări și intensificarea colaborării în privința Cyber Defence, domeniu în care România și Estonia au capabilități ce pot fi exploatate.