Guvernul PSD-ALDE nu trebuie să irosească oportunitatea ca România să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente

Guvernul PSD-ALDE nu trebuie să irosească oportunitatea ca România să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente

Parlamentarii USR au votat, marți, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2017 care prevede unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a instituţiilor și agenţiilor Uniunii Europene. Uniunea Salvați România își exprimă speranța că Guvernul va trata cu seriozitatea această candidatură și că oportunitatea nu va fi irosită.

Atragerea sediului unei agenții europene la București, cum este Agenția Europeană pentru Medicamente, ar contribui la creșterea rolului și vizibilității României ca stat membru al Uniunii Europene, prin urmare Uniunea Salvați România va susține candidatura României, dar atrage atenția că responsabilitatea de a valorifica această oportunitate revine Guvernului, care a elaborat dosarul de candidatură al României.

Argumentul decisiv în favoarea alegerea țării noastre nu poate fi faptul că România nu găzduiește până în prezent o agenție europeană, căci există și alte state membre în aceeași situație, în timp ce alte state oferă condiții suficient de atrăgătoare pentru a găzdui mai multe agenții.

”În contextul dezbaterii pe tema relocării sediului Agenției Europene pentru Medicamente, a existat o scrisoare a angajaților acestei instituții care puneau semne de întrebare cu privire la trei orașe – Sofia, Varșovia și București – din cauza climatului politic, destul de iliberal, dar și a modului cum sunt tratate minoritățile în aceste state. Din acest punct de vedere, este important să ținem cont în viitor de modul în care climatul politic și iliberalismul pe care îl încurajăm ne afectează postura în genul acesta de negocieri la nivel european”, a declarat deputatul USR Tudor Benga în plen la votarea Ordonanței.

Ordonanța nr.41/2017, aprobată marți în plenul Camerei Deputaților, mandatează Secretariatul General al Guvernului în vederea identificării în București a unui imobil care să servească drept sediu pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente.

În spiritul transparenței, Uniunea Salvați România solicită Guvernului să facă publică procedura și criteriile pe baza cărora a selectat Bucureștiul și clădirea cu care România a intrat în competiție. Fiind o decizie majoră pentru România, este important ca opinia publică să știe exact care au fost demersurile care au stat la baza acestei candidaturi cu privire la care nici Uniunea Salvați România și nici societatea civilă nu a fost consultată în prealabil. În lipsa acestei transparențe, decizia cu privire la elementele de conținut ale dosarului de candidatură nu poate părea decât arbitrară, dacă nu chiar greșită din perspectiva dezvoltării urbane ulterioare.

Concret, propunerea capitalei București ca locație riscă să aglomereze și mai mult un oraș deja sufocat de decenii de centralizare excesivă și de o proastă administrare locală, în timp ce în alte state orașe precum Torino, Bilbao, Koln sau Lille pot asigura condiții pentru agenții europene contribuind în același timp la o creștere echilibrată între regiuni.