Rezoluția USR de la Timișoara: România trebuie să facă parte din nucleul dur al UE

Rezoluția USR de la Timișoara: România trebuie să facă parte din nucleul dur al UE

Uniunea Salvați România a adoptat în cadrul conferinței pe tema viitorului Uniunii Europene, organizate sâmbătă, la Timișoara, o rezoluție prin care susține poziționarea României alături de țările care formează „nucleul dur” economic și politic al UE. Această alăturare trebuie să aibă ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre România și țările europene.
Rezoluția conține 12 puncte care reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experți în politică europeană și reprezentanți ai partidelor europene, printre care ALDE, En Marche și Grupul Verzilor din Parlamentul European.

„Credem cu tărie că locul nostru este în mijlocul familiei statelor europene, în centrul discuțiilor privind viitorul UE și ca parte activă în procesele și transformările care aduc o uniune tot mai strânsă. România este Europa, iar românii sunt cetățeni europeni, care trebuie să beneficieze atât de oportunități socio-economice, cât și de valorile avansate și de cetățenia activă pe care acest statut le implică”, se precizează în primul punct al rezoluției.

În acest sens, Uniunea Salvați România susține aderarea fără întârziere la spațiul Schengen și pregătirea temeinică pentru aderarea la zona euro.

Prin rezoluția adoptată la Timișoara, USR solicită Guvernului României să ducă o politică conformă cu principiile și valorile Uniunii Europene în toate sectoarele de activitate, și în special în privința garantării statului de drept și a independenței justiției.

„Susținem implementarea concluziilor raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare  din 15 noiembrie 2017. Mai mult decât atât, cerem Guvernului României să folosească oportunitatea oferită de găzduirea Consiliului European la Sibiu în mai 2019 pentru a promova tema statului de drept și a apărării fundamentelor democrației pe agenda europeană – atât în interiorul Uniunii, cât și în vecinătatea sa – ca o prioritate a Președinției României a Consiliului UE”, se mai arată în rezoluție.

USR atrage atenția asupra importanței istorice a Președinției României a Consiliului UE, a cărei pregătire trebuie asigurată în mod profesionist.

Punctul 8 al rezoluției evocă punctul 8 al proclamației de la Timișoara, în sensul reprezentării echitabile a cetățenilor. În acest sens, USR susține reforma electorală atât la nivel național, cât și la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene și adoptarea listelor transnaționale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.

Prin rezoluția adoptată la Timișoara, USR s-a angajat să promoveze pe agenda publică din România proiectele europene, cum ar fi inițiativa PESCO, dar și să sprijine diaspora pentru a contribui la bunăstarea României și a Europei unite.

Puteți consulta rezoluția integrală pe site www.usr.ro – Rezoluția USR de la Timișoara: „Viitorul Europei este și viitorul României: primul pas spre Sibiu 2019”